Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlijk genieten van kerstverhalen

Sinterklaas is vorige week vertrokken, de kerstboom staat op-en-top klaar… dus het is tijd om een aantal leuke en mooie tips met jullie te delen wat betreft kerstboeken. Ik zal eerlijk zijn. Ik ben in oktober al begonnen met het lezen van kerstboeken; ik kan daar namelijk geen genoeg van krijgen. Ik heb echt bewondering voor mensen die wachten met het lezen van kerstboeken totdat Sinterklaas voorbij is. Hoe doen jullie dat?!

Graag deel ik met jullie in willekeurige volgorde een vijftal kerstboeken die ik met veel plezier heb gelezen. Hopelijk beleven jullie daar net zoveel plezier aan.

Chantal Claassen en Saskia M.N. Oudshoorn – De wensenwinkel
Korte inhoud: De beste vriendinnen Claire en Josie beginnen een wensenwinkel in het oude pand van Claires oma. De knappe aannemer Stijn verbouwt een oude naaisalon tot een winkel, en daarna stromen de wensen al snel binnen. De winkel is zo’n groot succes dat ze meer handen nodig hebben. Het liefst die van een man… Kan de knappe soapster Jim de vriendinnen helpen?
‘De wensenwinkel’ staat vol mooie en ontroerende passages. De auteurs weten een paar actuele onderwerpen aan te kaarten, waaronder eenzaamheid en dementie. Door de beeldende manier van vertellen komen deze situaties echt bij de lezer binnen. Lees verder in mijn volledige recensie.

Lisette Jonkman – Langste. Kerst. OOIT.
Korte inhoud: Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op Eerste Kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op Eerste Kerstdag.
Als je al eens eerder een boek van Jonkman hebt gelezen, weet je dat ze leuke humor heeft en die komt in ‘Langste. Kerst. OOIT.’ ook weer voorbij. Ze laat je lachen en ze zorgt dat je sommige passages met een traan in je ogen leest. Lees verder in mijn volledige recensie.

Denise Meijer – Een kalkoen, een kat en een kaassoufflé
Korte inhoud: Als haar ouders hun traditionele kerstdiner niet kunnen organiseren vanwege een verbouwing, nodigt Astrid iedereen in haar appartement uit. Ze bereidt de avond tot in de puntjes voor, maar als er cruciale ingrediënten blijken te ontbreken, er een ongenode gast op de stoep staat en haar nieuwe buurman, ‘de kattenhater’, opeens aanklopt, is het maar de vraag of Astrid alle (kerst)ballen in de lucht kan houden. Houdt ze haar hoofd koel? En leert ze dit jaar waar kerst echt om draait?
Wat heeft Denise Meijer met ‘Een kalkoen, een kat en een kaassoufflé’ een heerlijk kerstverhaal geschreven. Meteen vanaf het eerste hoofdstuk weet de auteur de lezer te pakken en ze zorgt ervoor dat je met een grote lach op je gezicht dit digitale boek leest. Heerlijk! Lees verder in mijn volledige recensie.

Jenny Colgan – Kerstmis in het Cupcake Café
Korte inhoud: Maar wanneer haar vriend Austin een baan krijgt aangeboden in New York en de kerstdrukte in het café - met de toegenomen vraag naar haar verrukkelijke creaties - zijn tol begint te eisen, moet Issy beslissen wat haar het dierbaarst is. In december zal Issy moeten vertrouwen op al haar moed, optimisme en bakkunsten om iedereen op de een of andere manier een vrolijk kerstfeest te bezorgen.
Ik moet wel eerlijk even toegeven dat ik even aan het nieuwste verhaal in het Cupcake Café heb moeten wennen. Het lijkt in eerste instantie allemaal wat chaotisch te verlopen. Issy is op haar vertrouwde stekje, haar vriend Austin is in New York en tussendoor komen ook de andere personages af en toe aan het woord. Wanneer je eenmaal gewend bent aan deze vorm van vertellen, is het allemaal goed te volgen en ben je benieuwd waar het verhaal uiteindelijk zal eindigen. Lees verder in mijn volledige recensie.

Wendy de Liefde – Ho-ho-hopeloos verliefd
Korte inhoud: Als Kato vlak voor kerst gedumpt wordt door Gideon en tegelijkertijd opa Coos - haar beste vriend - uit haar leven glipt, neemt ze een drastisch besluit. Ze boekt halsoverkop een vlucht naar Curaçao. Weg van alle familieverplichtingen en haar gesettelde vrienden - en zo dicht mogelijk bij haar lieftallige opa dankzij alle warme herinneringen aan hem die het eiland met zich meebrengt.
Wendy de Liefde heeft met ‘Ho-ho-hopeloos verliefd’ een heerlijk kerstverhaal geschreven. Geen standaard verhaal, zoals al die romcoms op Netflix bevatten. Bereid je voor op drama, lachen, huilen, liefde, vriendschap en verdriet. Lees verder in mijn volledige recensie.