Overslaan en naar de inhoud gaan

Hendrik Groen – Opgewekt naar de eindstreep

Vanwege de sluiting van het verzorgingshuis in Amsterdam-Noord is Hendrik Groen overgeplaatst naar Bergen aan Zee. De Oud-Maar-Niet-Dood-club is uit elkaar gevallen. Af en toe is er een Omanido-reünie waarbij het ouderwets gezellig wordt en de drank ruimhartig vloeit, maar verder is er niet veel meer om naar uit te kijken.

Hendrik moet constateren dat de tijd niet meer zo mild voor hem is: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht te verliezen. Dat levert het nodige gestuntel op. Het leven wordt er niet aangenamer op als ook in Bergen aan Zee het coronavirus alles op zijn kop zet. Gelukkig heeft hij nog drie trouwe vrienden over om hem op het rechte pad te houden: Leonie (88), Frida (10) en hond Juffrouw Jansen (4). Samen met deze bondgenoten sleept Hendrik zich opgewekt naar de eindstreep.

Na ’Pogingen iets van het leven te maken’ en ’Zolang er leven is’ is Hendrik terug met zijn allerlaatste geheime dagboek: ‘Opgewekt naar de eindstreep’.

De eerste twee boeken werden vooral gekenmerkt door humor, gezelligheid en actualiteit. Ook in dit derde dagboek komen deze zaken voorbij, maar is er ook een serieuze ondertoon. Het gaat namelijk niet zo goed met Hendrik. Hij is daar heel open in. Dat maakt het een mooi en droevig verhaal. Je leeft enorm met hem mee en je hoopt het allerbeste voor hem. Hendrik Groen is toch voor veel mensen een extra opa geworden.

Naast de introductie van een aantal nieuwe personages komen er ook verschillende oude bekenden voorbij. ‘Opgewekt naar de eindstreep’ is echt een soort afscheidsboek geworden. Als lezer krijg je op deze manier ook nog even de tijd om al die leuke, lieve en soms nukkige personages gedag te zeggen. Het vormt een mooie afsluiting van een fijne dagboektrilogie. Met tranen in mijn ogen heb ik het uitgelezen. Hopelijk wordt dit derde boek ook nog als televisieserie verfilmd. Dag Hendrik Groen!

Auteur: Hendrik Groen
Titel: Opgewekt naar de eindstreep
Genre: Roman
Aantal pagina's: 224
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029094139