Overslaan en naar de inhoud gaan

Herlinde Leyssens – Kongokorset

Gabrielle Deman groeit op in het Brussel van 1900 tussen de kunstenaarsvrienden van haar vader Edmond, uitgever en boekhandelaar: Théo van Rysselberghe, Maurice Maeterlinck, Léon Spilliaert. Maar zij droomt ervan de wereld te ontdekken.

Albert Sillye, commandant van de Force publique, is haar ticket naar Kongo. Na hun verloving vertrekt hij naar Afrika om zijn bruidsschat bij elkaar te verdienen. Terwijl Gabrielles minutieuze voorbereidingen op een koloniale wetenschapscarrière haar naar Engeland en Frankrijk brengen, houden ze er een passionele correspondentie op na. Op 2 juni 1904 is het eindelijk zover: samen reizen ze naar Afrika voor een huwelijksreis vol kleurrijke figuren en donkere gevaren.

‘Kongokorset’ is volledig in de pre-koloniale sfeer geschreven. Dit betekent dat zelfs het taalgebruik erop aangepast is. Dat is in het begin toch wel even wennen. Dat geldt met name voor de Franse woorden die af en toe voorbij komen. Helaas stonden hier geen vertalingen bij. Dat zou een goede aanvulling zijn geweest. Toch is het verhaal verder wel prima te volgen, maar als je niet vaak boeken uit deze tijdsperiode hebt gelezen is het in het begin echt wel even kijken hoe je het allemaal goed kunt volgen.

Herlinde Leyssens heeft haar literaire roman gebaseerd op een historisch feit. Achterin het boek is een bibliografie te vinden, waardoor je ziet dat ze uitgebreid onderzoek heeft gedaan voor het schrijven van dit boek. De auteur geeft je een mooi beeld uit die tijd. Zelfs haar eigen aanvullingen passen prima in het verhaal.

Het verhaal van ‘Kongokorset’ is vooral interessant voor mensen die van historische verhalen houden. Je moet als lezer soms wel echt even door het eerste deel heen. Dat deel speelt zich in Brussel af en komt zeer uitgebreid aan bod. Leyssens had hier het een en ander kunnen inkorten om het verhaal wat vlotter te laten lopen. Je hebt af en toe de neiging om het boek even weg te leggen, terwijl er een interessant tweede deel volgt. Dat deel is in Congo en leest een stuk prettiger dan het eerste deel. De meeste lezers zullen dit het interessants vinden. Al met al zal de liefhebber van historie wel van dit boek genieten.

Auteur: Herlinde Leyssens
Titel: Kongokorset
Genre: Roman
Aantal pagina's: 423
Uitgeverij: Vrijdag
ISBN: 9789460016530