Overslaan en naar de inhoud gaan

Hugo Borst – Ach, moedertje

De moeder van Hugo Borst lijdt sinds enkele jaren aan de ziekte van Alzheimer en woont inmiddels op een gesloten afdeling in het Verpleeghuis. Van heel dichtbij schrijft Hugo over zijn moeders achteruitgang, over het verdriet om wat verloren gaat, de terugkerende valpartijen én het plezier in de bonte woongroep, want gelachen wordt er heus.

Maar er is ook ergernis. Hugo maakt zich kwaad over de gigantische werkdruk van de verzorgenden in het Verpleeghuis, en de arrogantie van de zorgbestuurders. Trouw gaat hij bij ma op bezoek, en zittend aan haar zijde vraagt hij zich af wat er van haar leven nog over is.

Na het indrukwekkende en succesvolle ’Ma’ schrijft Hugo Borst verder over zijn moeder in het verpleeshuis in ‘Ach, moedertje’. Het boek is gebaseerd op de gelijknamige wekelijkse kroniek in de krant, waaronder BN/De Stem. Ook als je deze stukjes wekelijks leest, is dit nieuwe boek een aanrader om te lezen.

Naast de moeder van Borst komen ook enkele andere bewoners voorbij, waarbij meneer Schimmel één van mijn favorieten is. De stukjes lezen vlot en geven je soms een lach en soms een traan op je gezicht. Voor mensen die dementie van dichtbij hebben meegemaakt, zal er veel herkenning voorbij komen.

Net zoals in het eerste boek is ook bij ‘Ach, moedertje’ te lezen met hoeveel liefde en respect Borst over zijn moeder schrijft. Ook voor de verzorgenden heeft hij veel respect. Dat komt in zijn dankwoord nog eens extra naar voren. Het is een prachtig en indrukwekkend boek om te lezen. Een derde deel komt eraan, waarin onder meer het zorgmanifest naar voren zal komen.

Auteur: Hugo Borst
Titel: Ach, moedertje
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 248
Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789048838387