Overslaan en naar de inhoud gaan

Ilse Josepha Lazaroms – Duet

Hij is een onstuimige violist uit Boston, zij is een Nederlandse onderzoeker aan het Centrum voor Joodse Geschiedenis in Manhattan. Samen beginnen ze aan een nieuw avontuur. Ilse vaart met haar partner in een oude woonboot met de naam Duet op de Hudson, met als eindbestemming de haven van New York. En ze is zwanger van hun kind.

Ze zou op een roze wolk moeten zitten, maar overgeleverd aan de wetten van het water en de realiteit van de gammele woonboot met haar bevroren leidingen, blijkt de werkelijkheid grimmiger. Ilses partner raakt steeds meer geobsedeerd door extreemrechtse samenzweringstheorieën die rondgaan op het internet en in de media. Met het groeien van haar buik groeit bij hem ook zijn angst voor een duistere wereldheerschappij, en ontstaat er in die kleine boot een onoverbrugbare kloof.

Hoe kan iemand zich staande houden en een kind opvoeden in een wereld die steeds gewelddadiger en onzekerder lijkt te worden? Wat doe je als die buitenwereld je huis binnenkomt en zijn intrek neemt in de persoon van wie je houdt?

‘Duet’ van Ilse Josepha Lazaroms kent een bijzondere schrijfstijl. Het is haast poëtisch te noemen. De auteur gebruikt meerdere metaforen door het boek heen. Je hebt als lezer echt het idee dat ze grondig over elke zin heeft nagedacht. Dat is heel mooi, maar het zorgt er tegelijkertijd voor dat je wel echt even aan deze schrijfstijl moet wennen als je normaliter niet veel poëtische verhalen leest. Soms moet je een zin even twee keer lezen om te begrijpen wat er nu echt staat. Als je er eenmaal aan gewend bent, kun je eigenlijk alleen maar waardering hebben voor de auteur.

Het verhaal wordt vanuit Ilse verteld. Dit personage leer je redelijk goed kennen doordat je haar gedachten en gevoelens kunt lezen. Jammer genoeg blijven alle andere personages heel erg op de achtergrond. Dat geldt zelfs voor Ilses partner. Na het lezen van ‘Duet’ heb je nog niet echt het idee dat je iets over hem weet. Dat is jammer, aangezien de flaptekst deze partner wel echt naar voren laat komen. Lazaroms had daar wat mij betreft wat meer aandacht aan mogen geven.

Al met al heeft de auteur een bijzonder boek geschreven qua taalgebruik, maar mis je qua inhoud helaas wel het een en ander.

Auteur: Ilse Josepha Lazaroms
Titel: Duet
Genre: Roman
Aantal pagina's: 160
Uitgeverij: Cossee
ISBN: 9789059369665