Overslaan en naar de inhoud gaan

Ina de Man – Cappuccino en Cupcakes

Ergens in een provinciestadje ligt een winkelstraat met gezellige winkels, geflankeerd door twee grootwarenhuizen. Midden in deze straat ligt een heel bijzondere koffieshop.

Latteratura en het gebouw waarin het gehuisvest is, is eigendom van Jasmijn. Ze heeft twee grote passies: boeken en koffie en die heeft ze samengebracht in dit pand. Je kan hier gewoon binnenstappen voor een kopje bijzondere koffie met een stukje zelfgemaakt gebak, maar je kan hier ook een paar gezellige uren doorbrengen in de leeshoek. Jasmijn runt de zaak niet alleen. Thomas is haar vaste barista en Maris werkt mee in de bediening. Samen beleven ze allerlei avonturen in en om de koffieshop.

‘Cappuccino en Cupcakes’ bestaat uit een verzameling korte verhalen, waarin dezelfde hoofdpersonages en dezelfde hoofdlocatie centraal staan. Dat duurde bij mij overigens een paar verhalen voordat ik door had dat er telkens dezelfde vaste personages voorbij kwamen.

Ina de Man heeft op zich een prima verhalenbundel geschreven met een aantal leuke personages. Alleen wordt het op een gegeven moment iets teveel van hetzelfde. Zonder iets weg te willen geven van de verschillende verhalen, vindt er telkens iets vreemds, iets raars of iets spannends plaats dat dan vrijwel altijd door Jasmijn in een oogwenk wordt opgelost. Het was interessanter geweest als de verhalen hier en daar wat langer waren, zodat er meer diepgang in de verhalenbundel kon komen en zodat je de hoofdpersonages beter leerde kennen. Het blijft nu erg oppervlakkig. Als je er dan toch voor kiest om over dezelfde personen te schrijven, waarom kies je dan niet voor een volledig verhaal waar van alles in gebeurt (maar niet teveel tegelijkertijd natuurlijk)?

De Man heeft een prima schrijfstijl en ze weet de personages en de omgeving goed te omschrijven, zodat je daar een goed beeld van kunt vormen. Halverwege de verhalenbundel ‘Cappuccino en Cupcakes’ heb je door hoe ieder verhaal begint en gaat eindigen. Dat vermindert jammer genoeg toch wel het leesplezier.

Auteur: Ina de Man
Titel: Cappuccino en Cupcakes
Genre: Roman / korte verhalen
Aantal pagina's: 175
Uitgeverij: Hamley Books
ISBN: 9789464661323