Overslaan en naar de inhoud gaan

Inge Ipenburg – Het gerecht

Voormalig actrice Sandra Hazelaar werkt tegenwoordig in de luwte van de media-aandacht met haar huiskamerrestaurant en haar cateringsbedrijf. Dat doet ze samen met haar medewerkers Alaya en de autistische Davy.

Als ze op een avond naar huis fietst, is ze in het Amsterdamse Sarphatipark getuige van een verkrachting. Ze herkent de verkrachter als strafadvocaat mr. Joachim Hansson, die regelmatig in entertainmentprogramma’s te zien is. En hij herkent Sandra…

Sandra wil alles op alles zetten om te voorkomen dat Hansson zijn straf ontloopt. Maar de macht van de advocaat reikt ver, heel ver zelfs. Hij zorgt ervoor dat Sandra de grip op haar leven verliest. En ook haar vrienden worden aangepast. Hansson zelf lijkt de dans te ontspringen…

Inge Ipenburg zal bij de meeste mensen bekend staan als “de bitch Martine Hafkamp” in Goede Tijden, Slechte Tijden. Tijdens het juryvoorzitterschap voor de Gouden Strop in 2011 raakt ze geïnspireerd en begint ze met schrijven. Het resultaat werd ‘Het gerecht’ dat in 2014 verscheen. Voor mij was dit de eerste kennismaking met Ipenburg als auteur.

Het verhaal van ‘Het gerecht’ is zeer levendig en vlot geschreven. Ipenburg heeft een beeldende schrijfstijl, waardoor je de gebeurtenissen zo voor je ziet. Ook al wil je dat bij bepaalde gebeurtenissen liever niet. Je leeft enorm mee met het slachtoffer van de verkrachting en met Sandra. Zij heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, maar of dat haar altijd verder helpt…?!

De spanning in het verhaal zit vooral in de acties van de strafadvocaat. Wat is hij allemaal van plan? En welke gevolgen heeft dit voor Sandra? De ontknoping is vrij verrassend. De auteur laat daar wat ruimte over voor de lezer om het een en ander in te vullen.

Auteur: Inge Ipenburg
Titel: Het gerecht
Genre: Roman
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026138515