Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrid Oonincx – Sluipweg

Gwen is getrouwd met Richard, maar ze is verre van gelukkig. Op de begrafenis van een jeugdvriend ontmoet ze na lange tijd twee andere jeugdvrienden: Marcel en Patrick. Met z’n drieën delen ze een vreselijk geheim. Tien jaar geleden heeft er iets plaatsgevonden, waar ze alle drie over hebben gezwegen.

Na een reeks van angstaanjagende en verschrikkelijke gebeurtenissen ontdekt Gwen dat ze nooit een normaal en zorgeloos leven op zal kunnen bouwen als ze haar fouten uit het verleden niet onder ogen komt. Ze zal iets met haar schuldgevoel moeten doen; een schuldgevoel waar ze al jaren mee kampt.

Patrick nodigt Gwen en Marcel uit voor een weekendje weg in de Ardennen om het onder andere over het verleden te hebben. Dit leidt tot een heftige confrontatie die niet voor iedereen positief uitpakt…

‘Sluipweg’ begint met een proloog over een vriendengroep van zeven jongeren in 1985. Op het eerste gezicht lijkt er niets met hen aan de hand; ze genieten van hun laatste vrije dagen voor school weer begint. Daarna maakt het verhaal een tijdsprong en is het tien jaar later. Een van de jongeren wordt op dat moment begraven. Dan besef je dat er meer aan de hand is. Maar wat?

Op die vraag krijg je vrij snel antwoord. Ingrid Oonincx springt in het een paar keer terug naar 1985, waardoor je - voor een thriller - relatief snel weet welk geheim Gwen, Marcel en Richard met zich meedragen. In eerste instantie vond ik dat jammer, omdat ik dacht dat daarmee een groot deel van de spanning uit het boek zou zijn. Maar niets is minder waar. De auteur heeft nog genoeg spanningselementen over. Er vinden allerlei gebeurtenissen plaats, waarvan je niet precies weet wie erachter zit. Het vermoeden dat ik had, klopte in ieder geval helemaal niet. ‘Sluipweg’ kreeg daardoor een verrassende wending en een spannende ontknoping.

De karakters hadden hier en daar wel wat meer uitgediept mogen worden door Oonincx. Je komt uiteindelijk het meeste te weten over Gwen. Ik had graag van de drie hoofdpersonen (Gwen, Marcel en Patrick) wat meer willen weten, vooral over hun verleden. Dat neemt niet weg dat ‘Sluipweg’ voor een paar heerlijke en spannende leesuurtjes zorgt.

Auteur: Ingrid Oonincx
Titel: Sluipweg
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 253
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044336894