Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview met Aline van Wijnen

Vandaag is het nieuwste boek van Aline van Wijnen verschenen, getiteld ’Gelukkig op Ibiza’. Dit is een mooi moment om de auteur een aantal vragen te stellen. Aline vertelt onder meer over het ontstaan van haar nieuwste boek, over haar favoriete auteurs en over haar band met Ibiza.

1. Hoe ben je ooit aan het schrijven van je eerste boek begonnen? Was boeken schrijven altijd al een droom van je?
Aline: “Schrijven deed ik als kind al: ik schreef mijn gedachten op zodat ik op die manier dingen beter kon begrijpen. Dat doe ik nog steeds als ik ergens mee zit. Later schreef ik veel gedichten en korte stukjes over dingen die ik meemaakte. Mijn eerste uitgegeven boek is ‘Halsoverkop’. Ik reis elke dag met de trein en in die tijd zat er een jonge vrouw tegenover me die mijn aandacht trok. Ik begon me af te vragen hoe oud ze was, wat voor werk ze deed en of ze een relatie had. Al die dingen heb ik voor haar bedacht. Vervolgens heb ik haar twee vriendinnen gegeven en hun belevenissen opgeschreven. Ik deed het eigenlijk voor mijn eigen vermaak, maar later besloot ik om een uitgever te gaan zoeken. Door het winnen van een schrijfwedstrijd in 2016 is het me gelukt.”

2. Hoe ziet een gemiddelde werk-/schrijfdag er voor jou uit? Welke gevolgen heeft de coronatijd op jouw werkende en schrijvende leven?
Aline: “Ik ben waarschijnlijk één van de weinige mensen in Nederland voor wie het werkende leven in de coronatijd niet is veranderd. Ik heb al die tijd gewoon op kantoor gewerkt en met de trein en metro gereisd. Ook mijn schrijfleven is daardoor hetzelfde gebleven. Meestal schrijf ik in de trein onderweg naar mijn werk en in de pauze. Dat is ongeveer 50 minuten per dag. Onderweg naar huis luister ik een boek op Storytel. Thuis doe ik het nodige in het huishouden (lang niet alles wat ik zou moeten, haha), beantwoord mijn e-mails en redigeer de teksten die al geschreven zijn. ’s Avonds lees ik een paar uur een boek. In het weekend probeer ik zo veel mogelijk te schrijven. Klinkt saai hè? Maar ik zou het niet anders willen: ik ben heel blij en dankbaar dat ik kan schrijven en dat mijn boeken worden uitgegeven en gelezen.”

3. Hoofdpersonage Maud uit ‘Gelukkig op Ibiza’ kwam voor in je eerdere boek ‘Bestemming geluk’. Zijn de boeken los van elkaar te lezen? Of zou je lezers aanraden om de boeken op de uitgebrachte volgorde te lezen?
Aline: “De boeken zijn los van elkaar te lezen, daar heb ik expres voor gezorgd. In ’Bestemming geluk’ had Maud een kleine rol. In ‘Gelukkig op Ibiza’ heb ik een aantal nieuwe personages geïntroduceerd en spelen de personages uit mijn vorige boek een kleine rol. Voor degenen die ‘Bestemming geluk’ hebben gelezen kan zeker leuk zijn om Mauds verhaal te lezen, maar andersom kan natuurlijk ook. Eerst ‘Gelukkig op Ibiza’ lezen en dan terugblikken op waar het allemaal begon. Leuk nieuws trouwens: ‘Bestemming geluk’ is nu voor een klein prijsje te koop bij AH en Jumbo supermarkten!”

4. In je dankwoord schrijf je dat je uitgeverij je op het idee heeft gebracht om een verhaal over Maud te schrijven. Had je al meteen ideeën over het verhaal rondom dit personage? Was je daar zelf ook al mee bezig geweest tijdens het schrijven van ‘Bestemming geluk’?
Aline: “Toen ‘Bestemming geluk’ af was, dacht ik nog dat het daarbij zou blijven. Ik heb tijdens het schrijven nooit gedacht om een vervolg op dat boek te schrijven, op wat voor manier dan ook. Maar ik kon mijn personages niet loslaten. Toen mijn uitgever liet doorschemeren dat ze Maud een leuk personage vond, was het alsof iemand een schakelaar in mijn hoofd had omgezet. Ik wist ineens waar Maud vandaan kwam en hoe dat haar had gevormd. Het verhaal was binnen vier maanden geschreven.”

5. Het verhaal van ‘Gelukkig op Ibiza’ speelt zich zowel in Nederland als Ibiza af. Heb je zelf iets speciaals met Ibiza? Ben je op de plekken geweest die je daarvan benoemd in het boek?
Aline: “Jazeker! Ik ben dol op Ibiza, op de gemoedelijkheid en schoonheid van dat eiland. Ik ben absoluut geen feestganger en zoek liever de rust op. Het fijne is dat op Ibiza dat allemaal kan. De plekken die ik beschrijf heb ik zelf bezocht, behalve de winkel van de personal shopper dan, haha. Ik heb al eerder Ibiza gekozen als setting voor mijn verhalen. Het was onwijs leuk om nu meer aandacht aan het eiland te besteden.”

6. Maud is een heel ander personage dan Melanie (uit ‘Bestemming geluk’). Ik heb wel even aan haar moeten wennen. Hoe heb jij dat tijdens het schrijven ervaren?
Aline: “Ik durfde eerst niet aan het schrijven te beginnen! Maud is zo anders dan Melanie en zo anders dan ik zelf ben, dat ik een lange tijd heb getwijfeld of het me zou lukken om me in haar te verplaatsten. Nadat ik heel voorzichtig een paar scènes op papier had gezet, ging het schrijven vanzelf. Ik heb zelfs nog niet eerder een boek zo snel geschreven als ‘Gelukkig op Ibiza’.”

7. Na het lezen van ‘Bestemming geluk’ en ‘Gelukkig op Ibiza’ is er volgens mij nog best wat te vertellen over het verdere leven van Melanie en Maud. Verwacht je dat je nog eens een boek over deze personages zal schrijven (waarin je bijvoorbeeld afwisselend vanuit Melanie en Maud schrijft)?
Aline: “Ik zou het wel leuk vinden. Ik houd me er nu niet mee bezig, maar schrijven is iets magisch: het juiste verhaal dient zich aan op de juiste tijd, je hoeft er alleen voor open te staan.”

8. Op welk boek dat je tot nu toe hebt uitgebracht ben je het meest trots en waarom?
Aline: “Dat is net als kiezen tussen je eigen kinderen! Elk boek is me dierbaar, maar als ik er echt een moet noemen, dan ga ik voor ’Het geheime kistje van Elle’. Dat boek is deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal en ik ben blij dat duizenden lezers dat verhaal nu kennen. Dat was mijn bedoeling en ik ben best trots dat het mij is gelukt.”

9. Wat voor soort boeken lees je zelf graag? Heb je bepaalde favoriete auteurs?
Aline: “Ik lees heel veel en omdat ik nu ook een Storytel abonnement heb, ontdek ik vaak nieuwe auteurs die ik anders niet had ontdekt. Ik lees meestal romans, historische romans, feelgood en thrillers. De boeken van Simon Sebag Montefiore, John Boyne, Alyson Richman vind ik altijd goed. Van onze eigen Gillian King en Ilse Ruijters lees ik alles – om maar een paar namen te noemen.”

10. Heb je nog schrijftips voor (beginnende) auteurs?
Aline: “Veel lezen en veel schrijven. Al lezend nadenken wat je goed en minder goed vindt in het verhaal, wat voor technieken de auteur heeft gebruikt en hoe je die zelf zou kunnen toepassen. Schrijfboeken lezen, interviews met auteurs waar ze over hun schrijfproces vertellen, aan schrijfwedstrijden meedoen. Dat is tenminste wat voor mij werkt of heeft gewerkt. Al doende leert men blijft een goede uitspraak: hoe meer je schrijft, hoe beter je wordt. Vooral doen dus.”

Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen!
Aline: “Graag gedaan, ik vond het heel leuk om te doen.”