Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview met Charlotte de Monchy

Fotograaf: Hester Doove

In april verscheen ’Tegen beter weten in’, het nieuwste boek van Charlotte de Monchy. Dat maakt het een mooi moment om deze feelgood auteur eens een aantal vragen te stellen over het schrijverschap, haar favoriete boeken en hoe zij deze coronatijd beleeft.

01. Hoe ben je ooit aan het schrijven van je eerste boek begonnen? Was boeken schrijven altijd al een droom van je?
Charlotte: “Ik werkte bij een bedrijf dat kinderkleding maakte, maar eigenlijk wilde ik liever schrijven en meer thuis zijn. Op een dag heb ik mijn baan opgezegd en ben ik gewoon begonnen.”

02. Hoe ziet een gemiddelde schrijfdag er voor jou uit?
Charlotte: “Het begint met heel veel chaos. Er ligt altijd wel een gymschoen in de mand van een hond of er is een waterfles te weinig, maar dan is iedereen ineens naar school en naar werk en dan ga ik met de honden het bos in. Als ik na een uurtje terugkom, als, want ik heb een hond uit Bali meegenomen die nogal avontuurlijk is ingesteld en het duurt altijd wel even voordat we elkaar weer vinden, schrijf ik een paar uur en kom ik tevoorschijn als iedereen thuiskomt. Onder het schrijven pak ik elke kans aan om niet te schrijven, bellen met vriendinnen, mijn zus die even een kop koffie komt drinken, de was…”

03. Samen met je gezin heb je al op meerdere plekken op de wereld gewoond, waaronder Bali. Hoe is het om weer terug te zijn in Nederland.
Charlotte: “We hebben een stuk bos gekocht in het midden van Nederland, met een schuur die bewoonbaar was. Daar wonen we nu. Het is een hele fijne plek.”

04. Hoe beleef jij de coronatijd waarin we nu leven? Zorgt het er bijvoorbeeld voor dat je meer bezig bent met schrijven?
Charlotte: “Nee, zooo jammer! Iedereen is thuis en dan kan ik me nooit goed concentreren, dus ik ben nu vooral aan het klussen.”

05. ‘Tegen beter weten in’ is je nieuwste boek. Hoe ben je op het idee gekomen voor dit boek?
Charlotte: “Dat weet ik eigenlijk niet meer. Ik heb goede herinneringen aan Canada en wilde altijd nog eens een boek schrijven dat zich daar afspeelt.”

06. In je nieuwste boek volgen we de personages Lois en Jill. In welk personage herken je jezelf het meeste?
Charlotte: “Lois, denk ik. Ze is impulsief en denkt pas na nadat ze al gereageerd heeft en baalt dan, dat herken ik wel.”

07. Op welk boek dat je tot nu toe hebt uitgebracht ben je het meest trots en waarom?
Charlotte: “Mijn eerste boek ’Zes maanden zonder’ blijft bijzonder, omdat het zo spannend was of het zou lukken om het gepubliceerd te krijgen.”

08. Lees je zelf ook graag boeken? Zo ja: wat voor soort boeken? En heb je één of meerdere favoriete auteurs?
Charlotte: “Ja, ik lees veel verschillende soorten boeken. Jill Mansell blijft voor mij de beste schrijfster in het genre. Haar hoofdpersonen zijn altijd sympathiek en ik heb nog nooit een boek van haar weggelegd. Ik lees verder eigenlijk van alles. Op dit moment lees ik de boeken van Josephine Rombouts over Cliffrock Castle. Daar geniet ik echt van. Het is heel knap hoe ze dagelijkse klusjes als zilverpoetsen en gordijnen uitzoeken boeiend maakt.”

09. Heb je nog (schrijf)tips voor beginnende auteurs?
Charlotte: “Ontzettend saai en misschien een ontzettende dooddoener, maar schrijven moet je doen. Ga zitten en begin. Een boek ontstaat echt door discipline. Begin met een kort verhaal als je het niet overziet. Veel mensen voelen druk omdat ze het gevoel hebben dat ze meteen een bestseller moeten schrijven. Misschien denken ze erover na wat andere mensen van het verhaal zullen vinden. Schrijven doe je in eerste instantie voor jezelf. Als er later een goed boek uit voort komt dat uitgegeven wordt is dat een bonus.“

Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen!
Charlotte: “Geen dank! Groetjes!”

De bijgevoegde foto is gemaakt door Hester Doove.