Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview met Gaby Rasters

Vandaag (6 oktober) is het nieuwste boek van Gaby Rasters verschenen, getiteld ’Hemelse modder’. Een mooie gelegenheid om deze auteur een aantal vragen te stellen over onder meer haar nieuwste boek en haar favoriete toetje tijdens de kerstdagen. Lezen jullie mee?

1. Hoe ben je op het idee gekomen voor het verhaal van ‘Hemelse modder’?
Gaby: “Ik kreeg personal training (om af te vallen en sterker te worden) en de coach vertelde mij af en toe mooie verhalen over haar werk. Ze vertelde me ook dat haar zus vocht tegen overgewicht. Ik vond dat een heel mooi thema: de liefde van twee zussen in combinatie met gezond zijn. Een aantal passages uit het boek komen rechtstreeks uit de training (bijvoorbeeld het boksen).”

2. De zussen Iselle en Dagmar gaan allebei op hun eigen manier om met het overlijden van hun ouders. Het verhaal lees je voornamelijk vanuit Iselle, terwijl je Dagmar beter leert kennen via de brieven die ze aan haar overleden moeder heeft geschreven. Heb je bewust voor deze verdeling gekozen? Of is dat tijdens het schrijven ontstaan?
Gaby: “Deze verdeling ontstond tijdens het schrijven. Er lazen proeflezers mee en deze tip kwam van Patrice van Trigt van De Perfecte Buren. Heel nuttig en daardoor kreeg het personage Dagmar meer diepgang. Ik hou van al mijn proeflezers!”

3. Herken jij jezelf in je doen en laten meer in Iselle of juist meer in Dagmar?
Gaby: “Oh! Ik ben dan toch meer een Dagmar. Ik hou van kussentjes, knuffeltjes, lekker eten, ben chaotisch, en een gevoelsmens. Het me zorgen maken om een ander, daar herken ik mezelf in, precies zoals Iselle dat doet.”

4. Het mannelijke personage Jorn is gebaseerd op een vriend van jou. Hoe vond hij dat? Herkent hij zichzelf in Jorn?
Gaby: “Hij vindt het super grappig, hij kent het verhaal eigenlijk niet eens echt en hij is vooral benieuwd of er iemand gaat reageren en hem dus een mail stuurt! Er zitten maar kleine elementen van de echte Jorn in het verhaal verstopt. Overigens is dat voor alle andere personages ook zo hoor!”

5. Een leuke bijzonderheid is dat lezers op date kunnen met “de echte Jorn”. Daarvoor is een speciaal mailadres aangemaakt, waaruit “Jorn” een echte date kiest. Hoe is dit plan ontstaan? Heb jij dit bedacht of kwam “jouw Jorn” daar zelf mee? Krijgen we te horen of er een geslaagde date uit is voortgekomen?
Gaby: “Dat was mijn idee en de eerste mail aan Jorn is al binnen, hoorde ik! Zo leuk. Het idee ontstond doordat mijn meelezers steeds reacties gaven als: wat is die Jorn leuk! Maar ook: wat is Maikel een stuk. En ik weet dat veel lezers gewoon een zwak ontwikkelen voor een personage. Toen dacht ik: wat nu als je echt kunt daten met de hoofdpersoon?!”

6. Welk toetje eet jij graag tijdens de kerstdagen?
Gaby: “Hemelse Modder natuurlijk! Nee, echt. Vorige kerst nam een vriend van me dit toetje mee! Heerlijk.”

7. Hoe ziet een gemiddelde werk-/schrijfdag er voor jou uit? Welke gevolgen heeft de coronatijd op jouw werkende en schrijvende leven gehad?
Gaby: “Ik werk 32 uur als programmamanager jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit voor een grote gemeente. Vanwege Corona is er heel veel overlast (uit verveling) in de wijken en heb ik erg veel werk en brandjes te blussen. Ook moeten wij als ambtenaar thuiswerken, dat doe ik al sinds maart. Best ingewikkeld soms qua werk en privé! Er lopen hier drie kinderen rond en ik help ze veel met huiswerk. Kinderen gaan voor alles en iedereen. De balans is soms even zoek.
Ik heb zelf best wel wat corona-angst en merk dat ik veel behoefte heb aan ontspanning en afleiding. Ik ben zelf meer gaan lezen en duik echt weg in een boek. Het schrijven doe ik iets minder dan voor de COVID19-ellende, de energie er niet voor. Toch borrelt het en ik ga het ook weer echt oppakken, want mijn volgende boek ‘Een Vleugje Londen’ moet af. Een heerlijk boek om in te verdwalen!”

8. Op welk boek dat je tot nu toe hebt uitgebracht ben je het meest trots en waarom?
Gaby: “Poeh! Lastige en ingewikkelde vraag. ‘Nooit meer bang’ won prijzen, zit een persoonlijke ervaring aan vast. Het boek ’Hou me vast zoals ik was’ is mij heel erg dierbaar en doet het meeste pijn maar geeft ook de meeste voldoening vanwege de prachtige reacties van lezers. Maar dit boek had ik liever niet geschreven….(het beschrijft de ziekte van een lieve vriendin en helaas ook haar overlijden).
Ik ben op al mijn boeken op een andere manier trots. Ik kijk uit naar ‘Hemelse Modder’ omdat dit na ‘Hou me vast zoals ik was’ toch echt luchtiger is en daar had ik zelf behoefte aan, zeker nu in coronatijd!”

9. Heb je nog schrijftips voor (beginnende) auteurs?
Gaby: “Schrijven doe je voor jezelf! Haal er energie, kracht en ontspanning uit. En daarna: doorgaan! Niet opgeven, doorgaan. Dat doe ik ook.”

Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen!