Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview met Jorien de Vries

Halverwege mei verscheen ’Wurmpie: op zoek naar een muzikaal huis’. Dit prentenboek is het debuut van auteur Jorien de Vries en illustrator Jessica Mencke.

Ik heb het prentenboek inmiddels al een paar keer voorgelezen aan ons zoontje. Hoewel hij op dit moment vooral in een Bobbi- en Bumba-fase zit, komt hij soms met Wurmpie aanlopen of gaat hij even “zelf lezen” in het Wurmpie-boek. Heel schattig om te zien!

Jorien was meteen enthousiast toen ik aan haar vroeg of ik haar een aantal vragen mocht stellen over haar eerste prentenboek. Ze vertelt onder andere hoe ze in contact is gekomen met de illustrator en hoe haar dochtertje het prentenboek vindt.

01. Hoe ben je aan het schrijven van je eerste boek ‘Wurmpie: op zoek naar een muzikaal huis’ begonnen? Was boeken schrijven altijd al een droom van je?
Jorien: “Als kind zijnde schreef ik al graag verhalen. Die heb ik in m'n pubertijd weggegooid in een opruimwoede, helaas. Toen ik geconfronteerd werd met het feit dat je leven ook ineens op kan houden, heb ik de sprong gemaakt en een klaarliggend manuscript opgestuurd.”

02. Hoe ben je met illustratrice Jessica Mencke in contact gekomen? En hoe is de samenwerking tussen jullie verlopen?
Jorien: “Jessica is een bekende van mijn zus. Mijn zus vertelde Jessica over het feit dat ik een illustrator zocht en zij wilde wel een poging wagen. Ze maakt krijtborden, raamschilderingen en nog veel meer, maar ze maakte nog nooit illustraties voor een boek. Ook enorm spannend voor haar dus.”

03. Jouw debuut is verschenen tijdens de coronacrisis. Hierdoor heb je geen officiële live boekpresentatie kunnen houden. Wat had je voor plannen tijdens je boekpresentatie?
Jorien: “Ik wist al een tijd wanneer het boek uit zou komen en dat vermoedelijk de richtlijnen nog zouden gelden. Ooit wil ik een groot feest op locatie, met veel gezelligheid en muziek. Nu werd het een online presentatie in onze kleine thuisbieb.”

04. Is ‘Wurmpie: op zoek naar een muzikaal huis’ het eerste deel in een serie? Of blijft het voorlopig bij dit prentenboek?
Jorien: “Ik krijg sinds het boek uit is best veel vragen of er een vervolg komt. Er borrelen wel wat ideeën in mij op, maar of we die stap gaan nemen is nog even afwachten. Eerst genieten van dit debuut.”

05.Je hebt het boek uitgegeven via Boekscout.nl. Hoe is dat in zijn werk gegaan?
Jorien: “Boekscout is een printing on demand uitgeverij. Zij printen dus pas een boek wanneer deze besteld is. Geen duizenden boeken op voorraad, maar daardoor meer mogelijkheden als startende schrijver. Duizend boeken verkopen zou fantastisch zijn, maar ik ben ook realistisch dat je wat dat betreft misschien ook eerst een goede naam moet hebben. De uitgever wil natuurlijk geen verlies maken. Ik heb het manuscript opgestuurd, zij zagen er wat in en ik werd uitgenodigd voor een auteursbijeenkomst. Daar vertellen ze over hun werkwijze en vertellen wat ze van je manuscript vinden. Op mijn dag kregen tien auteurs een uitgeefcontract! Dat is natuurlijk enorm gaaf. Het hele proces gaat via de mail en de website van de uitgever. Dit is zeker in coronatijd ideaal.”

06. Hoe vindt je dochtertje het prentenboek? Heb je haar er al veel uit voorgelezen?
Jorien: “Annaleen vindt het boek erg mooi vermoedelijk door de helder groene kleur en ik heb hem nu denk ik vijf keer voorgelezen. Tijdens het hele schrijfproces heb ik het boek al diverse keren hardop aan haar voorgelezen om te kijken waar het bij het voorlezen vastliep, maar ook waar zij afhaakte.”

07.Het boek heeft een handig klein formaat, waardoor jonge kinderen het zelf gemakkelijk vast kunnen houden. Heb je daar bewust voor gekozen?
Jorien: “Absoluut! Annaleen leest zelf ook dolgraag boekjes, heeft er zelfs meestal één in bed liggen. Ik vond het daarom echt een must dat kleine kinderhanden er ook in kunnen bladeren. Zij zijn mijn doelgroep, hun ogen moeten van glinsteren van plezier als ze het vast hebben.”

08. Heb je nog schrijftips voor (beginnende) auteurs?
Jorien: “Waag de sprong. Laat je werk controleren, doe iets met de feedback, maar let wel dat je niet iedereen tevreden kunt stellen. Als het goed voelt en je spelfouten eruit gehaald zijn, stuur het op. Je leeft nu, jaag je dromen na!”

Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen!