Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview met Klaartje van Setten

In februari verscheen ’Het geheim van Victoria’, het nieuwste boek van Klaartje van Setten. Dat maakt het een mooi moment om deze auteur eens een aantal vragen te stellen over onder andere dit nieuwste boek, het schrijverschap en haar favoriete boeken.

01. Heb je altijd al boeken willen schrijven? Was het een droom van je om auteur te worden?
Klaartje: “Nee, helemaal niet, hoewel ik al jong best veel schreef: verhaaltjes, dagboeken, brieven. Mijn droom was om acteur te worden. Scheelt één lettertje met auteur. Ik ben er te verlegen voor denk ik. Toch lijk je als schrijver wel op een acteur, want je kruipt steeds weer in de huid van een ander personage.”

02. Hoe ben je op het idee gekomen voor ‘Het geheim van Victoria’?
Klaartje: “O, dat is een lastige vraag, want als ik dat vertel ben ik aan het ‘spoilen’… Het zijn verschillende thema’s die me altijd al hebben geïntrigeerd. Aan dit antwoord heb je dus niets, ha ha ha, sorry.”

03. ‘Het geheim van Victoria’ is het los te lezen vervolg op je debuutroman ‘Onder sterren’. Raad je lezers aan om eerst je debuut te lezen of kun je de boeken ook prima andersom lezen?
Klaartje: “‘Onder sterren’ heeft een open eind en maakt je nieuwsgierig naar het vervolg. Ook ken je de setting en Josefien beter als je deel 1 leest. Dat maakt het lezen van deel 2 misschien wat eenvoudiger. Andersom lezen kan, maar ik raad toch aan eerst deel 1 te lezen.”

04. Welke eigenschappen van Josefien herken je in jezelf?
Klaartje: “Josefien is heel erg chaotisch, dat ben ik niet. Ze is ook wel behoorlijk naïef soms, ben ik ook niet zo. Voor de rest lijken we toch wel erg op elkaar denk ik. Komt ook omdat ik het eerste boek ben gaan schrijven om nooit te vergeten wat we hebben meegemaakt. Het boek was daarom behoorlijk autobiografisch.”

05. Hoe is het om een boek uit te brengen in de huidige lockdown waarin de boekhandels dicht zijn? Was je oorspronkelijk bijvoorbeeld van plan om een boekpresentatie te geven?
Klaartje: “Nou, ik heb echt geluk dat dit mijn debuut niet was! Want boekhandels kunnen hun spullen niet kwijt en sturen boeken zelfs terug. Als relatief onbekende schrijver is het dan wel lastig om op te vallen. Een presentatie had ik zoomend kunnen doen, maar dat past zo niet bij me.”

06. Wat is het meest bijzondere dat jij hebt meegemaakt in het runnen van je vijfsterrenchalet?
Klaartje: “Oeh, moeilijke… Alles was zo bijzonder. De onwaarschijnlijk mooie natuur die nooit hetzelfde is, maar ook al die wereldberoemdheden die je van zo dichtbij mag ontmoeten. Meest heftige was toch wel het avontuur met de Russen. Staat in deel 1 beschreven. Je denkt: dit kan niet waar zijn, maar het is van a tot z echt gebeurd.”

07. Ben je al bezig met een nieuw boek? Zo ja: kun je daar al iets over vertellen? Zo nee: ben je van plan om nog een boek te gaan schrijven?
Klaartje: “Ik ben in mijn hoofd wel bezig met ideeën voor een nieuw boek. En er is ook weer een opzetje dat steeds terugkomt. Dus wie weet dat ik daar binnenkort iets mee ga doen. Sowieso genre feelgood!”

08. Hoe ziet een gemiddelde werk-/schrijfdag er voor jou uit? Welke gevolgen heeft de coronatijd op jouw werkende en schrijvende leven?
Klaartje: “Meestal ben ik ’s ochtends aan het rommelen: huis opruimen, sporten, boodschappen, wandelen met de hond, dat soort dingen. Zo heb ik ’s middags de rust om te gaan zitten. Eigenlijk merk ik niet zo veel van corona, want ik werkte altijd al thuis. Als ik voor artikelen interviews moet doen zijn ze nu online of telefonisch, dat is wel heel erg jammer. Onze boekingen in Zwitserland zijn heel warrig en hectisch: een aaneenrijging van last minute annuleringen en reserveringen. Hopelijk is snel alles weer normaal.”

09. Wat voor soort boeken lees je zelf graag? Heb je bepaalde favoriete auteurs?
Klaartje: “Ik houd van heel veel soorten romans. Ik ben iets minder van de korte verhalen. Biografieën vind ik ook heerlijk om te lezen. Als ik een auteur leuk vind, wil ik alles van hem of haar lezen. Ik ben groot fan van onder andere Isabel Allende, Annejet van der Zijl en John Irving.”

10. Heb je nog schrijftips voor (beginnende) auteurs?
Klaartje: “Ik ben opgevoed met kerk en catechisatie. Ik geloof nog steeds, niet speciaal in God, maar wel in bijvoorbeeld dat wanneer je je openstelt voor een soort creatieve stroom uit het universum (ik weet het, klinkt zweverig) dat dat echt helpt. Het geeft je in ieder geval vertrouwen in dat wat je doet goed en uniek is.”

Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen!
Klaartje: “Heel graag gedaan!”