Overslaan en naar de inhoud gaan

Isa Maron – IJskoud

Twee jonge kinderen verdwijnen op bijna hetzelfde moment. De een bij een kinderboerderij; de ander in Artis. De kinderen hebben niks met elkaar gemeen, maar toch kan rechercheur Maud Mertens de beide zaken niet los van elkaar zien. Zeker niet als in de dagen erna nog meer kinderen worden ontvoerd op verschillende plekken in West-Nederland. De ontvoerde kinderen zijn tussen de acht en twaalf jaar oud. Wat hebben ze met elkaar gemeen?

Kyra Slagter studeert inmiddels aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze volgt de studie Forensisch Onderzoek. Eén van de ontvoerde kinderen kent ze, waardoor ze extra geïnteresseerd is in de zaak. Ze heeft rechercheur Mertens echter beloofd dat ze haar niet meer voor de voeten zal lopen. Ondertussen is Kyra ook nog druk bezig met de vermissing van haar oudere zus. Wat betekent de briefkaart die ze na vier jaar ineens ontving? Zou haar zus nog leven? En waar is ze nu dan?

‘IJskoud’ is het tweede deel in de serie ‘De Noordzeemoorden’. Met het eerste deel ‘Galgenveld’ zette Isa Maron een ijzersterk en spannend boek neer, waarin rechercheur Maud Mertens en scholiere Kyra Slagter de hoofdrollen kregen. Dat boek eindigde met veel vragen, waardoor ik erg uitkeek naar het tweede deel. En wat heeft de auteur weer een geweldig boek uitgebracht.

In ‘IJskoud’ wordt de nachtmerrie van elke ouder de waarheid: je kind is kwijt. En er raakt niet zomaar één kind kwijt. Nee, het zijn er een heleboel. Ondanks dat de politie met man en macht zoekt, worden er steeds meer kinderen ontvoerd. Maron zet de machteloosheid van de politie zeer geloofwaardig neer. De rechercheurs maken lange dagen, pluizen alle informatie uit en lijken continu achter de feiten aan te lopen. Je hoopt dat er snel een doorbraak komt voor het te laat is.

Naast deze verhaallijn komen er nog een aantal verhaallijnen voorbij. Je leest af en toe over de ontvoerde kinderen en wat zij allemaal mee moeten maken. Je leeft ontzettend met ze mee. Het liefste zou je ze uit het boek halen en in je armen nemen om ze te troosten. Ook zijn er enkele schuingedrukte hoofdstukken over Jane die zich in Londen afspelen, net zoals in ‘Galgenveld’ het geval was. Wie deze Jane precies is en wat haar rol in het overkoepelende verhaal is, wordt een heel klein beetje duidelijker. Maar hoe dat exact zit, zullen we waarschijnlijk pas in het vierde en laatste deel van De Noordzeemoorden ontdekken. Deze hoofdstukken geven een extra spanningselement aan het boek. Je wilt veel meer over deze Jane te weten komen, maar tegelijkertijd wil je dat de ontvoerde kinderen gered worden. De auteur weet wel hoe ze veel spanning in een boek moet brengen, waardoor je helemaal in het boek opgaat.

Tenslotte is er het verhaal van Kyra Slagter. Uit het eerste deel weten we dat haar oudere zus vier jaar geleden verdwenen is. Ze is voor het laatst op Texel gezien. Kyra heeft een voorliefde voor politiewerk en forensisch onderzoek, waardoor ze door blijft zoeken naar aanwijzingen waar haar zus is. Ze heeft oog voor detail en wil weten wat er gebeurd is. En dat wil je als lezer ook.

Maron heeft met ‘IJskoud’ wederom een ijzersterk en spannend boek geschreven. Door de vlotte schrijfstijl, de vele vragen die je als lezer hebt en de spanningselementen kon ik niet stoppen met lezen in dit boek en heb ik het in één dag uitgelezen. Kom maar op met het derde deel van ‘De Noordzeemoorden’. Ik ben ontzettend nieuwsgierig hoe het verder gaat met Maud Mertens en vooral met de zoektocht van Kyra naar haar zus.

Auteur: Isa Maron
Titel: IJskoud
Serie: De Noordzeemoorden
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 331
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789048822706