Overslaan en naar de inhoud gaan

Jacques Vriens – Achtste-groepers huilen niet

In de groep van juf Ina is vaak heibel, vooral over het voetballen in de pauze. De jongens vinden dat de meisjes niet kunnen voetballen, maar daar zijn de meisjes het natuurlijk niet mee eens. Gelukkig is de juf erg goed in het bedenken van originele oplossingen.

Als Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf Ina niets meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Akkie kan het niet laten om zich vanuit het ziekenhuis overal nog mee te bemoeien. Of het nu gaat om de afscheidsavond, het schoolvoetbaltoernooi of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen.

De actie ‘Geef Mij Maar Een Boek!’ stond dit jaar in het teken van ‘Achtste-groepers huilen niet’ van Jacques Vriens. Een mooie gelegenheid om dit prachtige jeugdboek te herlezen. Inmiddels heb ik dit boek al verschillende malen gelezen en het blijft een mooi, leuk en indrukwekkend verhaal.

Vriens heeft een leuke en toegankelijke schrijfstijl. Hij beschrijft de gebeurtenissen in de klas en het schoolplein op een realistische manier. Niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat hij als onderwijzer heeft gewerkt. Tegelijkertijd maakt hij het onderwerp een (ongeneeslijk) zieke klasgenoot bespreekbaar. Hoe ga je ermee om als je klasgenoot ziek is en in het ziekenhuis ligt? En hoe ga je daar als leerkracht mee om? Erg indrukwekkend! Af en toe stonden de tranen in mijn ogen tijdens het lezen.

In het nawoord vertelt de auteur dat hij een leerling in de klas heeft gehad die leukemie had. ‘Achtste-groepers huilen niet’ heeft hij hierop gebaseerd, maar hij heeft wel enkele zaken veranderd om het schrijven wat gemakkelijker te maken. Dat maakt het boek haast nog indrukwekkender. Aanrader om te lezen voor jong én oud.

Auteur: Jacques Vriens
Titel: Achtste-groepers huilen niet
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 176
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000308071