Overslaan en naar de inhoud gaan

Jacques Vriens – Smokkelkinderen

In de jaren ’30 smokkelen veel mannen uit het grensdorp waar Arie met zijn oma, vader en zus woont “het vette goud” naar België. Maar dat is natuurlijk niet zonder risico. Het is voor veel mensen echter de enige manier om rond te kunnen komen. Dat geldt ook voor Aries vader.

Arie wil later schrijver worden, maar het lijkt hem ook wel wat om “voorloper” bij de smokkelbende te zijn. Zelfs als een felle commandant de leiding over de grenswachter krijgt, wil Arie toch graag mee smokkelen. Door deze nieuwe commandant en door allerlei verraad komen smokkelaars en grenswachters recht tegenover elkaar te staan. Dat is voelbaar in het hele dorp en zorgt voor onrust, zelfs bij Arie op school. Hoe moet dat nou verder?

Jacques Vriens blijft een van mijn favoriete kinderenboekenauteurs, zelfs nu ik allang volwassen ben. Ik lees zijn boeken altijd met veel plezier. Dat was vroeger al het geval en dat is nu nog steeds. Ook ‘Smokkelkinderen’ is een mooi en spannend boek om te lezen.

De kracht van deze auteur is dat hij historie in een duidelijk jasje weet te gieten. Lezers leren in ‘Smokkelkinderen’ hoe het smokkelen vroeger ging, en zullen zich tegelijkertijd in Arie of een van zijn klasgenoten herkennen. Arie is op zoek naar avontuur, maar maakt ook verliefdheden en vervelende opmerkingen op school mee. Die laatste gaan vooral over zijn zusje dat “een beetje gek is”, zoals hij het zelf zegt. Op een leuke en leerzame manier vertelt Vriens dit verhaal.

Het verhaal leest vlot en spreekt tot de verbeelding. Vooral de scènes over het smokkelen zie je haast voor je. Je voelt de spanning die de smokkelaars zelf ook hebben. Als ze maar niet betrapt worden… Met ‘Smokkelkinderen’ heeft Vriens wederom een prachtig verhaal geschreven. Aanrader voor jong en oud!

Auteur: Jacques Vriens
Titel: Smokkelkinderen
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 136
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000348886