Overslaan en naar de inhoud gaan

Jenny Colgan – Op goed geluk

Bibliothecaris Nina weet precies wat mensen moeten lezen. Op goed geluk maakt ze een keuze: welk boek helpt tegen liefdesverdriet en welk verhaal de eenzaamheid kan verjagen. Maar als de bibliotheek sluit en Nina werkloos wordt, helpen boeken haar ook niet. Of toch wel?

Nina opent haar eigen, heel bijzondere boekwinkel: ze rijdt met een boekenbus door de Schotse Hooglanden. Maar een happy end is in het echte leven ietsje ingewikkelder dan in een roman. Gelukkig is er de ietwat knorrige, maar heel aantrekkelijke huisbaas die haar steeds redt uit de zoveelste noodsituatie.

Wat heeft Jenny Colgan met Nina een fijn en lief personage gecreëerd. Als lezer leef je vanaf het begin met haar mee. Je hebt met haar te doen als ze haar baan verliest. Je bent benieuwd hoe ze haar eerste ritje met de bus gaat beleven. Je hoopt dat haar boekenbus een succes wordt. Je gunt haar een allesomvattende liefde. Door de beeldende schrijfstijl van de auteur kun je een goed beeld vormen van Nina. Dat geldt trouwens niet alleen voor dit hoofdpersonage, maar ook voor de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt, voor de andere personages en vooral ook voor de boekenbus. Wat lijkt het me heerlijk om in zo’n bus rond te snuffelen of te kunnen werken.

Colgan weet met ‘Op goed geluk’ wederom een geslaagde feelgood roman neer te zetten. Het verhaal leest heel prettig, kent mooie en minder mooie momenten en bevat allerlei bijzondere personages. Je komt hierdoor lekker in het verhaal terecht en leeft met iedereen mee. Op een gegeven moment zou je zelf ook wel even in Schotland willen zijn en vooral eens een kijkje willen nemen in de boekenbus. Heerlijk als een auteur je zo in een verhaal weet te trekken.

Het verhaal van ‘Op goed geluk’ vormt aan de ene kant een mooi, afgerond verhaal, maar het laat aan de andere kant ruimte over voor een tweede deel. Gelukkig verschijnt later dit jaar ‘Zoek de zon op’, het volgende deel uit de Happy Ever After-reeks.

Auteur: Jenny Colgan
Titel: Op goed geluk
Serie: Happy Ever After
Genre: Roman
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024590223