Overslaan en naar de inhoud gaan

Jess Kidd – De laatste riten

Als kind is Mahony in de steek gelaten door zijn moeder Orla. Hij werd bij een weeshuis achtergelaten en sindsdien ontbreekt elk spoor van Orla die toen nog een tiener was. Jaren later keert Mahony terug naar zijn geboortedorp om uit te zoeken wat er precies allemaal gebeurd is. Hij heeft veel vragen waar hij een antwoord op hoopt te vinden.

Het gegraaf van Mahony gaat niet onopgemerkt voorbij en zorgt voor rumoer in het dorp. Orla was een rebelse en vrijgevochten tiener, waar het dorp niet op zat te wachten. Niemand rouwt om haar verlies en wil Mahony helpen met zijn zoektocht. Maar dan laten verschillende verdwenen gewaande dorpsgenoten ineens hun gezicht weer zien. Kan het zijn dat Orla ook nog leeft? Of zien de dorpsbewoners zaken die er helemaal niet zijn?

‘De laatste riten’ begint met een spannende proloog uit het verleden die verschillende vragen oproept. Daarna leer je langzaamaan Mahony kennen, die een bijzondere gave blijkt te bezitten. Hoe hij aan deze gave komt, blijft een vraag voor de lezer. Mahony bezit dit nu eenmaal en dat blijkt van grote invloed voor de rest van het verhaal.

Jess Kidd geeft de sfeer in het dorp op een mooie manier weer. De gespannenheid van de dorpsbewoners, de mystieke sfeer die er hangt… dat komt allemaal als het ware tot leven voor de lezer. Dat maakt het verhaal wel extra spannend. Samen met Mahony ga je op zoek naar antwoorden, met name op de vraag wat er met zijn moeder gebeurd is. Lange tijd blijft dat ook voor de lezer onduidelijk.

Kidd heeft met ‘De laatste riten’ een prima debuut geschreven. De spanning gecombineerd met het bovennatuurlijke kan in het begin even wennen zijn, maar het zorgt er tegelijkertijd voor dat de auteur een redelijk uniek boek geschreven heeft.

Auteur: Jess Kidd
Titel: De laatste riten
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 352
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402717501