Overslaan en naar de inhoud gaan

Jet van Vuuren – De oppas

Kim is de vaste oppas van de 7-jarige Max en de 5-jarige Suze. Ze is echter allesbehalve geschikt om op te passen: ze houdt niet van kinderen, ze rookt jointjes en ze deelt het bed met buurman Anton, die getrouwd is met de aan bed gekluisterde Dorien.

Op een dag verdwijnt Suze en wordt haar dode lichaampje in de tuin van Kim teruggevonden. Alles wijst erop dat de oppas haar oppaskindje heeft vermoord. Kim blijft ontkennen dat ze het gedaan heeft. Max bevestigt dat zijn oppas niet de dader is. Hij wordt niet geloofd.

Dertien jaar later is Kim weer op vrije voeten. Ze besluit terug te gaan naar haar oude buurt en in haar ouderlijk huis te gaan wonen. Kim is vastbesloten om alsnog haar gelijk te halen. Dat geldt ook voor Max. Gaat hen dit lukken? En overzien ze wel goed welke gevolgen dit zou kunnen hebben?

‘De oppas’ is een spannend verhaal dat je vanuit meerdere personages en verschillende tijdsmomenten leest. Er vindt regelmatig een wisseling plaats van personage en tijd. Dankzij de datumaanduidingen is dit goed te volgen. Jet van Vuuren houdt het tempo hoog, waardoor het verhaal snel en gemakkelijk leest.

Tijdens het lezen komen er veel vragen in je op, waar je gaandeweg een antwoord op krijgt. Wat is er 13 jaar geleden precies gebeurd? Is Kim schuldig of onschuldig? Welke rol spelen Anton en Dorien in het verhaal? Welke plannen heeft Max? Je gaat zelf op zoek naar de antwoorden, waarbij Van Vuuren je af en toe op een verkeerd spoor zet. Dat houdt het verhaal levendig en boeiend.

Op een gegeven moment kruisen de verschillende personages elkaar, en dan komt het verhaal in een soort stroomversnelling terecht. Het tempo wordt opgevoerd en je wilt dan alleen maar door blijven lezen… totdat je bij de ontknoping bent. Deze ontknoping is spannend en verrassend tegelijkertijd. Sommige zaken worden bevestigd; anderen bleken toch anders in elkaar te zitten dan je in eerste instantie had verwacht. ‘De oppas’ geeft je al met al een aantal boeiende leesuurtjes.

Auteur: Jet van Vuuren
Titel: De oppas
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 300
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045211435