Overslaan en naar de inhoud gaan

Jet van Vuuren – Eindfeest

Constance is een gescheiden vrouw die in een prachtig verbouwde villa in het Gooi woont. Ze heeft een creatieve baan, een goedgevulde bankrekening en een aantal lieve vriendinnen. En ook al heeft ze niet zelf voor de scheiding gekozen, zonder man redt ze zich ook prima.

Haar prettige leven verandert abrupt als bij Constance kanker wordt geconstateerd. De artsen kunnen er maar weinig aan doen; ze heeft nog slechts een paar maanden te leven. Constance besluit dat ze nog één keer wil schitteren. Ze geeft een afscheidsfeest voor haar vriendinnen. Maar dan wel degenen die haar in de steek lieten toen ze ziek werd. Voor Constance zal dit letterlijk haar eindfeest worden. En voor haar vriendinnen ook…!

Tijdens een interview vertelde Jet van Vuuren dat haar hoofdpersonages altijd vreemde vrouwen zijn. Er is altijd iets bijzonders of iets geks met ze aan de hand. Bij ‘Eindfeest’ is dat zeker weer het geval. Constance wil een afscheidsfeest geven vanwege haar naderende dood, maar ook omdat ze een aantal “vriendinnen” ook dood wil hebben. Een bijzonder gekozen onderwerp.

Je leest het verhaal vanuit verschillende personages: Constance, de verschillende vriendinnen en de psychiater van Constance. Ook komen er af en toe dagboekfragmenten voorbij. Het boek is niet opgedeeld in hoofdstukken, maar door sterretjes. Het verhaal is daardoor aan een stuk geschreven, en dat is in het begin wel even wennen. Ik ben gewend om hoofdstukken uit te lezen als ik het boek daarna weg wil leggen. Bij dit boek stop je gevoelsmatig middenin een hoofdstuk, maar je kunt bij elk willekeurig sterretje even pauze nemen.

De personages uit ‘Eindfeest’ zijn erg interessant. Ze hebben allemaal hun eigen verleden en hun eigen problemen. Van Vuuren werkt dit goed uit, waardoor je alle personages leert kennen. Het hoogtepunt vormt natuurlijk het eindfeest, dat uiteindelijk anders zal gaan verlopen als je in eerste instantie gedacht hebt. De auteur heeft daar nog een aantal verrassingen voor haar lezers in petto.

Auteur: Jet van Vuuren
Titel: Eindfeest
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 301
Uitgeverij: Karakter Uitgevers BV
ISBN: 9789045208367