Overslaan en naar de inhoud gaan

Jet van Vuuren – Vluchtweg

Tijdens een zeiltocht in Friesland verdrinkt de 16-jarige Femke voor de ogen van haar zusje Judy. Ze belandt door een klap van de giek in het water en komt om het leven, Judy kan net op tijd worden gered. Het drama ontwricht Judy’s leven ernstig en ze houdt er een groot trauma aan over.

Twintig jaar later, wanneer Judy denkt haar trauma te hebben verwerkt, is ze terug in Friesland. Tijdens haar verblijf dringen zich steeds meer onverwerkte beelden van de zeiltocht aan haar op. Is het waar wat ze ziet, en is Femke niet door een noodlottig ongeluk omgekomen, maar vermoord? Wie heeft Judy indertijd dan doen geloven dat het een zeilongeluk was, en waarom?

Het verhaal van ‘Vluchtweg’ wordt voornamelijk in het heden verteld, met af en toe een hoofdstuk uit het verleden. Twintig jaar geleden is er iets verschrikkelijks gebeurd met de zus van Judy en via de flashbacks probeer je er als lezer achter te komen wat er nu precies is gebeurd. Jet van Vuuren weet hiermee de spanning in haar boek hoog te houden. Kloppen de herinneringen van Judy of zijn ze gekleurd geraakt door de reacties van anderen uit haar omgeving? Je bent vooral heel benieuwd wat er zich nu allemaal heeft afgespeeld op de zeilboot.

Judy is een interessant personage. Ze worstelt met haar verleden, ze heeft moeite met het onderhouden van contacten in het heden en ze weet eigenlijk niet zo goed wat echte liefde nu precies is. Daarnaast vraag je je als lezer regelmatig af of ze nu alles echt meemaakt of dat ze zich dingen verbeeldt. Die tweestrijd weet Van Vuuren op een boeiende manier neer te zetten. Je gaat op een gegeven moment aan alles twijfelen binnen het verhaal. Wat is waarheid en wat niet? Heel knap gedaan van de auteur.

Het heden van ‘Vluchtweg’ speelt zich af tijdens het begin van de coronatijd. De auteur heeft dit als het ware als een extra obstakel binnen haar verhaal verweven. Het past uitstekend als achtergrondsetting en maakt de zoektocht naar antwoorden soms nog lastiger dan die al is. De ontknoping is vlot en geeft je de antwoorden op al je vragen. Ondanks dat Van Vuuren je op het verkeerde been probeert te zetten, krijg je wel een vermoeden hoe een en ander in elkaar steekt. Als je het boek uithebt, blijkt dat sommige zaken toch nog anders in elkaar staken dan je had verwacht. Aanrader voor liefhebbers van thrillers.

Auteur: Jet van Vuuren
Titel: Vluchtweg
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 376
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026352355