Overslaan en naar de inhoud gaan

J.K. Rowling – Harry Potter en de gevangene van Azkaban

Na een geweldig en spannend tweede jaar aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus moet Harry voor de zomervakantie terug naar zijn oom, tante en neef. Hij vindt het er weer verschrikkelijk. Door een magisch ongeluk belandt Harry onverwachts ’s avonds laat op straat. Maar is hij daar wel veilig nu Sirius Zwarts uit Azkaban is ontsnapt en het op Harry gemunt heeft?

Gelukkig komt Harry toch gewoon op Zweinstein terecht waar een enerverend schooljaar vol nieuwe vakken plaatsvindt, zoals Zorg voor Fabeldieren. De Zwerkbalwedstrijden worden steeds spannender en er worden allerlei griezelige voorspellingen gegeven. Omdat Zwarts nog steeds niet gevonden is, wordt de school bewaakt door Dementors. Maar of dat nu zo verstandig is?

‘Harry Potter en de gevangene van Azkaban’ is alweer het derde deel in de Harry Potter-reeks. Ondanks dat we Harry en zijn vrienden al wat beter kennen, geeft J.K. Rowling ook in dit deel nog wat achterliggende informatie. Handig als het even gelezen is als je de vorige delen hebt gelezen; ietwat overbodig als je de boeken nog goed in je geheugen hebt zitten.

In dit deel wordt de sfeer wat grimmiger en donkerder, mede door de rol van de Dementors. Dit zijn de bewakers in Azkaban, die alle vreugde uit een persoon kunnen krijgen. Rowling beschrijft de sfeer en het gevoel dat deze wezens oproepen heel duidelijk. Je wordt er als lezer haast zelf verdrietig van.

Gelukkig vinden er ook een heleboel leuke zaken plaats in ‘Harry Potter en de gevangene van Azkaban’. Zo krijgen Harry, Ron en Hermelien voor het eerst les van Hagrid. En dat gaat natuurlijk niet allemaal van een leien dakje. Ook mogen de derdejaarsleerlingen af en toe naar Zweinsveld, waar allerlei geweldige winkels zitten. Rowling zorgt er met haar levendige schrijfstijl voor dat dit dorpje helemaal tot leven komt. Je zou er zelf ook graag eens naartoe willen gaan.

Ook dit derde deel uit de Harry Potter-reeks is geslaagd. Het bevat spanning, avontuur en wat liefde. Je leert meer over Voldemort en over de dood van Harry’s ouders. Het maakt je nieuwsgierig naar het volgende deel. Gelukkig kan ik dat gewoon meteen al lezen…

Auteur: J.K. Rowling
Titel: Harry Potter en de gevangene van Azkaban
Genre: Fantasy
Aantal pagina's: 326
Uitgeverij: Harmonie
ISBN: 9789076174143