Overslaan en naar de inhoud gaan

Jo Claes – Voor wie de klok slaat

Op de openingsdag van het nieuwe academiejaar in Leuven gebeurt iets verschrikkelijks: de stoet professoren in toga wordt beschoten, waarbij één man gedood wordt. Alle toeschouwers rennen gillend weg, wat zorgt voor een complete chaos. Aan hoofdinspecteur Thomas Berg de taak om op te lossen wie hierachter zit. Dat wordt persoonlijker dan hij in eerste instantie voor ogen had kunnen hebben: een van zijn collega’s wordt namelijk vermoord tijdens de achtervolging van de dader. Berg en zijn team zijn vastberaden om de dader te pakken te krijgen.

Op het eerste gezicht lijkt het om een politieke moord te gaan. Maar wat alle professoren daarmee te maken hebben? Berg kan er zijn vinger niet opleggen. De assistente van het slachtoffer, Tatyana, schiet hem te hulp. Lukt het hen om de dader te ontmaskeren? Of zorgen de persoonlijke gevoelens die langzaamaan bij beiden opkomen voor een vertekend beeld?

‘Voor wie de klok slaat’ is het negende deel met hoofdinspecteur Thomas Berg in de hoofdrol. Voor mij was het mijn eerste kennismaking met zowel auteur Jo Claes als personage Thomas Berg. Tijdens het lezen werd er sporadisch verwezen naar een gebeurtenis of personage uit een vorig deel, maar het boek was prima losstaand te lezen.

Het verhaal in ‘Voor wie de klok slaat’ is spannend, boeiend en intrigerend. De auteur begint het verhaal rustig, zodat je er even lekker in kunt komen. Vanaf het moment dat de beschieting heeft plaatsgevonden, zit je als lezer volledig in het boek. Wie zit hierachter? Waarom is dit gebeurd? Welke gevolgen heeft dit? Allemaal vragen waar je graag antwoord op wil hebben.

Claes werkt op sublieme wijze naar de ontknoping toe. Hij vertelt het verhaal voornamelijk vanuit Berg, met af en toe een passage vanuit de dader. Als lezer heb je daardoor iets meer informatie dan het politieteam, maar pas richting het einde snap je hoe een en ander in elkaar zit. En daar zitten de nodige verrassingen in.

Mijn eerste kennismaking met Claes én met Berg zijn uitermate goed bevallen. Het maakt me nieuwsgierig naar de vorige delen… en naar eventuele volgende delen. Voor een aantal spannende en boeiende leesuurtjes ben je bij ‘Voor wie de klok slaat’ op het juiste adres.

Auteur: Jo Claes
Titel: Voor wie de klok slaat
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 386
Uitgeverij: Houtekiet
ISBN: 9789089244437