Overslaan en naar de inhoud gaan

John Boyne – De jongen die zijn vader zocht

Als Alfie Summerfield vijf jaar wordt, breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Zijn vader Georgie belooft zijn zoon dat hij niet zal gaan meevechten. Maar de dag na Alfies verjaardag breekt Georgie zijn belofte al. Hij meldt zich vrijwillig aan en vertelt zijn zoon dat hij voor Kerstmis weer thuis, want dan is de oorlog alweer afgelopen.

De oorlog blijkt langer te duren dan Georgie verwacht had. Alfie hoopt elke Kerst dat zijn vader thuis zal komen. Als er dan ineens geen brieven meer komen, denkt Alfie dat zijn vader is overleden. Zijn moeder Margie zegt dat Georgie op een geheime missie is en dat hij daarom geen brieven meer kan sturen. Alfie gelooft er niets van; hij is ervan overtuigd dat zijn vader tijdens een gevecht gesneuveld is.

Nu hij de enige man in het gezin is, besluit Alfie op negenjarige leeftijd om zijn moeder te helpen. Hij gaat schoenen poetsen op het station. Bij toeval ontdekt hij dat zijn vader nog leeft. Op dat moment begint Alfie zijn eigen geheime missie: hij gaat zijn vader zoeken en weer mee naar huis nemen.

John Boyne is vooral bekend van zijn prachtige roman ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. Deze bestseller is wereldwijd succesvol geworden. Dat schept hoge verwachtingen voor deze nieuwe roman, die over de Eerste Wereldoorlog gaat. Wat mij betreft, heeft de auteur de verwachtingen waargemaakt.

‘De jongen die zijn vader zocht’ begint met een soort mijmering van hoofdpersoon Alfie Summerfield. Hij denkt terug aan zijn vijfde verjaardag toen de oorlog net was uitgebroken en toen zijn vader nog gewoon thuis was. Op een mooie manier verwoordt de auteur dit. Je zit als lezer meteen in het boek. Je wil Alfie het liefste even in je armen sluiten en zeggen dat alles goed komt. Ook al weet je op dat moment nog niet wat er precies aan de hand is.

Boyne houdt deze schrijfstijl het gehele boek vast, waardoor je het verhaal vlot leest. Je maakt de oorlog mee vanuit de belevingswereld van een negenjarige. Dat maakt het een prachtig en aandoenlijk verhaal tegelijkertijd. Zo besluit Alfie bijvoorbeeld van de een op de andere dag dat hij zijn moeder geld wil geven, zodat ze niet meer zo vaak een nachtdienst in het ziekenhuis hoeft te werken. Met een “gestolen” schoenenpoetsdoos gaat hij naar het station en poets hij vier dagen in de week schoenen. Hij gaat namelijk nog twee dagen in de week naar school: op maandag voor de geschiedenislessen en op donderdag voor de leeslessen. Door dit soort zaken wordt het beladen onderwerp van de Eerste Wereldoorlog een stuk luchtiger. Knap hoe de auteur dit na ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ weer op een mooie manier voor elkaar heeft gekregen.

‘De jongen die zijn vader zocht’ is naast een prachtige roman ook een leerzaam boek over de Eerste Wereldoorlog. Het is daarom een aanrader voor bijvoorbeeld middelbare scholieren om meer over deze periode te leren.

Auteur: John Boyne
Titel: De jongen die zijn vader zocht
Genre: Roman
Aantal pagina's: 239
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022565797