Overslaan en naar de inhoud gaan

José Vriens – Donkere ogen

Eline is alleen thuis als ze wordt overvallen in haar woning. Haar twee kinderen zijn op dat moment bij hun vader, haar ex-man Rudi. Deze gebeurtenis zorgt ervoor dat Eline bang en angstig wordt en niet meer alleen op straat durft te komen. Maar voor haar kinderen moet ze verder en stukje bij beetje gaat het iets beter.

Via haar werk leert ze Dave kennen, waar ze in eerste instantie niets van moet hebben. Maar hij geeft niet op. Na een leuke eerste date groeien er vanuit beide kanten langzaamaan gevoelens. Eline durft weer voorzichtig van het leven te genieten. Totdat Dave ineens verdwijnt…

‘Donkere ogen’ begint met een nachtmerrie van Eline, die meteen verklaart waarom ze tegenwoordig zo angstig is. Menig man of vrouw zou datzelfde gevoel krijgen als hij/zij heeft meegemaakt wat Eline heeft moeten doorstaan. Ze probeert haar leven langzaamaan weer op te bouwen. Hoe ze dat doet en wat ze daarbij voelt, wordt door José Vriens mooi verteld. Haar onzekerheid en haar angst komen daardoor af en toe naar boven, met name in onbekende situaties. Als lezer begrijp je dat, maar tegelijkertijd heb je wel eens moeite met het personage Eline. Ze lijkt soms wat tegenstrijdig in haar doen en laten, en dat maakt haar wat minder sympathiek. Het blijft knap als een auteur het voor elkaar krijgt dat een personage zo tot leven kan komen.

Het verhaal van ‘Donkere ogen’ leest voor het grootste deel als een roman. Richting het einde komt de spanning er pas echt in. Je vertrouwt Dave niet helemaal, maar je weet niet precies wat er aan de hand is totdat Eline erachter komt. Vanaf dat moment komt het verhaal in een stroomversnelling en een interessante ontknoping. Maar daarna gaat het verhaal nog verder. Dat lijkt in eerste instantie raar, maar als je op de laatste pagina ‘Wordt vervolgd’ leest snap je waarom Vriens verder is gegaan met het verhaal. Kom maar op met het vervolg!

Auteur: José Vriens
Titel: Donkere ogen
Genre: (Spannende) roman
Aantal pagina's: 317
Uitgeverij: Ellessy
ISBN: 9789086603466