Overslaan en naar de inhoud gaan

José Vriens – Liefde en bedrog

Nienke heeft geen idee wat er met haar vriend is gebeurd als ze opeens niets meer van hem hoort. Hij woont nog altijd bij zijn vrouw Gonny, van wie hij had beloofd te zullen gaan scheiden. Als een broer van hem Nienke vertelt dat haar vriend is overleden, stort haar wereld in. Het feit dat ze nog een dochtertje heeft, houdt haar overeind.

Alsof het nog niet erg genoeg is, krijgt haar leven opeens een bizarre wending als ze te maken krijgt met zijn weduwe die erachter is gekomen met wie haar man haar bedroog. Ze wordt gestalkt en lastiggevallen door die vrouw, zo erg dat ze om die reden zelfs wil verhuizen.

In ‘Liefde en bedrog’ staan twee vrouwelijke personages centraal, Nienke en Gonny. Je leest het verhaal afwisselend vanuit deze personen. Gonny is de dood van haar man aan het verwerken, soms op een ietwat bizarre manier. En Nienke verwerkt de dood van haar minnaar met wie ze een kind heeft en ooit een gelukkig gezin hoopte te gaan vormen.

Beide personages roepen soms maar weinig sympathie op bij de lezer. Knap hoe José Vriens het voor elkaar heeft gekregen om de vrouwen zo levensecht te beschrijven dat je ze als lezer echt even zou willen aanspreken. Gonny heeft rare ideeën en gedachten die ze uitvoert dat je denkt ‘waar ben je nou mee bezig?’ Nienke blijft maar in een soort slachtofferrol zitten. Je zou haar het liefste even door elkaar willen schudden en zeggen dat ze door moet gaan met haar leven. Hoe meer beide vrouwen over hun gezamenlijke geliefde ontdekken, hoe minder leuk hij bleek te zijn.

Vriens heeft een prettige schrijfstijl, waardoor het verhaal lekker leest. Zoals wel vaker in haar boeken, stelt ze ook in haar nieuwste boek een maatschappelijk thema centraal. Wat doe je als je ontdekt dat je man vreemdgaat nadat hij is overleden? En hoe ga je als minnares om met de dood van je minnaar zonder dat je dat zomaar tegen iedereen kunt zeggen? Als lezer vraag je je tijdens het lezen af wat jij zou doen als je in de schoenen van Gonny of Nienke zou staan. ‘Liefde en bedrog’ is een heerlijke roman om te lezen.

Auteur: José Vriens
Titel: Liefde en bedrog
Genre: Roman
Aantal pagina's: 305
Uitgeverij: Ellessy
ISBN: 9789086603336