Overslaan en naar de inhoud gaan

José Vriens – Waar blijf je?

Mark en Anneloes Visser zijn gelukkig getrouwd en gaan zoals elk jaar op vakantie naar Duitsland. Na een ruzie vertrekt Mark ’s avonds boos. Anneloes verwacht dat hij zo weer terug is, maar hij blijft weg. Haar wereld stort is. Waar is haar man gebleven? En hoe moet zij nu verder?

Mark wordt voor het laatst in Oostenrijk gezien, maar daarna verdwijnt elk spoor. Anneloes ontdekt thuis dat ze haar man minder goed kende dan ze dacht. Zijn vertrek blijkt allesbehalve spontaan te zijn. Anneloes moet verder, hoe moeilijk dat ook is. Ze verkoopt het huis – noodgedwongen – en probeert in haar appartement een nieuwe start te maken. Na maanden wordt Mark gesignaleerd bij de Duitse grens. Wat doet hij daar? En waarom neemt hij geen contact op met zijn dierbaren in Nederland?

In ‘Waar blijf je?’ volgen we het hartverscheurende verhaal van Anneloes. Ze denkt gelukkig getrouwd te zijn met Mark. Ze hebben af en toe wel ruzie, maar dat komt in de beste huwelijken voor. Maar wat gaat er door je heen als je man ineens verdwijnt? Over deze vraag laat José Vriens haar lezers nadenken. De wanhoop, de boosheid en het verdriet van Anneloes komen duidelijk naar voren. Als lezer voel je haast al deze emoties wanneer de auteur hierover schrijft.

De andere vraag waar je als lezer constant mee bezig bent, is ‘Wat is er in vredesnaam met Mark gebeurd?' Anneloes vindt wel wat kleine aanwijzingen, maar te weinig om echt concreet iets mee te kunnen. Vriens laat op een geloofwaardige manier zien hoe de vrouw verder gaat met haar leven. Voor mijn gevoel gaat ze nergens te snel. Hooguit worden sommige stukken uit haar leven vrij kort beschreven, zoals haar laatste vakantiedagen in Duitsland of de verkoop van het huis.

Veel vermiste mensen worden nooit teruggevonden, waardoor de familie met allerlei vragen achterblijft. Zonder teveel te willen verklappen krijg je als lezer wel een redelijk bevredigende ontknoping. Aan de ene kant had je verwacht dat dit uitgebreider zou zijn, maar aan de andere kant past het in het verhaal en in het leven dat Anneloes op dat moment leidt. Vriens heeft met ‘Waar blijf je?’ een boeiende roman geschreven die je laat nadenken over hoe het leven kan lopen. De auteur schuwt niet op lastige vraagstukken in een boek te verwerken.

Auteur: José Vriens
Titel: Waar blijf je?
Genre: Roman
Aantal pagina's: 316
Uitgeverij: Ellessay relax
ISBN: 9789086603039