Overslaan en naar de inhoud gaan

Josie Silver – Een dag in december

Laurie woont samen met haar beste vriendin Sarah. Ze hebben de grootste lol met z’n tweetjes, gaan graag samen op stap en doen hun best een mooi plekje te veroveren in de werkende wereld.

Op een besneeuwde decemberdag zit Laurie in de bus als ze vanuit de bus bij een halte dé jongen van haar dromen ziet staan. Zij stapt echter niet uit de bus en hij stapt niet in, ondanks dat ze een magisch moment beleven als ze elkaar aankijken. Laurie zet alles op alles om hem te vinden. Daarbij krijgt ze hulp van Sarah. Maar wat als het lot iets heel anders voor Laurie en de busjongen in petto heeft?

Het verhaal van ‘Een dag in december’ lijkt na het eerste hoofdstuk voorspelbaar te gaan lopen. Meisje heeft bijzonder moment met jongen, meisje gaat op zoek naar hem, ze vindt hem en ze leven nog lang en gelukkig. Maar Josie Silver heeft er juist voor gekozen om het verhaal verschillende verrassende wendingen te geven. Dat maakt het een nog leuker verhaal. Natuurlijk is het soms prettig om een lekker voorspelbaar verhaal te lezen, maar als de auteur je weet te verrassen is het nog leuker.

Silver vertelt het verhaal vanuit twee personages. Daardoor weet je als lezer soms meer dan de personages uit het boek zelf én het zorgt ervoor dat je deze twee personen goed leert kennen. Het verhaal maakt verschillende grote tijdsprongen. Dat was in het begin even wennen, maar het blijkt juist goed bij het verhaal en de uiteindelijke afloop te passen. De personages uit het boek maken hierdoor best wat mee, waardoor ze als persoon groeien.

De kaft van ‘Een dag in december’ geeft de indruk dat het een ultiem kerstverhaal is. Dat is het niet helemaal. Als je met die insteek het boek gaat lezen, kan het wellicht wat tegenvallen. De auteur heeft wel een mooie liefdesroman geschreven, waarbij ze laat zien dat niet alles in het leven even vlekkeloos loopt als soms wel lijkt.

Auteur: Josie Silver
Titel: Een dag in december
Genre: Roman
Aantal pagina's: 416
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024580880