Overslaan en naar de inhoud gaan

Jozua Douglas – De gruwelijke generaal

Pablo Fernando is de president van Costa Banana. Dat is een klein tropisch eilandje in Centraal-Amerika. Hij is een dictator, maar hij vindt vooral zelfverheerlijking erg belangrijk. Rosa en Fico zijn de kinderen van de president. Fico mag later zijn vader opvolgen en om alvast te oefenen, mag hij nu al wetten verzinnen. Rosa krijgt maar weinig aandacht van haar vader.

Op een dag ontdekt Rosa dat de gruwelijke generaal Sjasliek een gruwelijk plan beraamt. Niemand luistert echter naar haar als ze dit vertelt. Gelukkig kan Rosa wel haar broer overtuigen. Samen komen ze in actie om de generaal te stoppen. Maar lukt hen dit op tijd?

Laatst mocht ik voor mijn werk naar een schrijversbezoek van Jozua Douglas. Daarvoor had ik nog niet echt van deze auteur gehoord. Maar na het schrijversbezoek was ik enthousiast en besloot ik bij de bibliotheek ‘De gruwelijke generaal’ te lenen. Daar heb ik geen spijt van gekregen.

Ook al behoor ik niet tot de primaire doelgroep van Douglas’ boeken, wat heb ik genoten van ‘De gruwelijke generaal’. De auteur heeft een heerlijke, levendige fantasie die op een geweldige manier tot uiting komt in het boek. Hoe verzin je bijvoorbeeld al die wetten? Hoe kom je op het recept van bananensoep? En waar is de maand april gebleven? Een aantal van deze vragen zijn overigens beantwoord tijdens het schrijversbezoek.

Het verhaal is leuk, grappig en hier en daar ook spannend. Kinderen zullen genieten als ze dit verhaal lezen, en ouders zullen het een geweldig verhaal vinden om voor te lezen. De tekeningen van Elly Hees maken het verhaal compleet. Douglas heeft er een volwassen fan bij. Ik ben zeker van plan om nog meer boeken van hem te gaan lezen.

Auteur: Jozua Douglas
Titel: De gruwelijke generaal
Genre: Kinderboek
Aantal pagina's: 192
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026138386