Overslaan en naar de inhoud gaan

Judith Visser – Zeemansbruid

De Rotterdamse politie krijgt op een ochtend een oproep dat er een naakte vrouw van de Erasmusbrug is gegooid. Rechercheur Ursula Klein gaat samen met haar collega’s naar het plaats delict. Het blijkt niet om een vrouw, maar om een levensechte pop te gaan. Wie zit hierachter? En welke bedoeling heeft deze persoon?

Een paar dagen later vindt er eenzelfde oproep plaats. Ditmaal vanaf een viaduct waarbij een passerende automobilist – Ursula’s broer – gewond is geraakt en in ziekenhuis terechtkomt. Ook deze keer bleek het om een pop te gaan. Hoe ver gaat deze maniak? De speurtocht naar de dader komt in een stroomversnelling terecht als er een levenloos en zwaar verminkt lichaam van een échte vrouw gevonden wordt.

Al vanaf de eerste hoofdstukken zit je in het verhaal van ‘Zeemansbruid’. Judith Visser schroomt niet om meteen goed met het verhaal te beginnen, waarbij je bij sommige passages wel over een sterke maag dient te beschikken. De spanning is voelbaar in het verhaal en wordt versterkt doordat je het vanuit drie personages leest: Hij, Ursula en Fay. Het blijft enige tijd onduidelijk wie Hij precies is, maar dat geldt in zekere zin ook voor Ursula en Fay. Alle drie hebben ze zo hun eigen geheimen en raadsels, die langzaamaan ontrafeld worden.

‘Zeemansbruid’ leest vlot weg, mede door de boeiende schrijfstijl van Visser en de relatief korte hoofdstukken. Ondanks de lugubere ideeën van Hij lees je door, omdat je wilt weten hoe het een en ander in elkaar steekt. Het resulteert in een spannende en vrij verrassende ontknoping. De plotwending die op het allerlaatst nog aan het verhaal wordt toegevoegd, had van mij weggelaten mogen worden. Gevoelsmatig hoorde dat meer in een nieuw verhaal thuis.

Al met al zorgt ‘Zeemansbruid’ voor een aantal zinderende en spannende leesuurtjes. Visser laat wederom zien dat zij het genre thriller geheel eigen heeft gemaakt.

Auteur: Judith Visser
Titel: Zeemansbruid
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 269
Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
ISBN: 9789401601511