Overslaan en naar de inhoud gaan

Julia Sprang – Boekhandel De overkant 1: Aanpakken

Anouk is na een heftige periode in haar leven naar het eiland gekomen om zichzelf weer te vinden. Met haar ex Robert woonde ze in een enorm pand in het centrum van Utrecht. Hij was strafrechtadvocaat en zij hr-manager, allebei zeer succesvol, maar het bleek dat hij een dubbelleven leidde. Anouk besloot Robert aan de kant te zetten en zegde haar baan op. Haar droom is om een boekwinkel te beginnen waar mensen ook gezellig koffie kunnen komen drinken. Zal het haar lukken om alles op tijd af te krijgen voor de opening?

Stefan is een weduwnaar met een dochtertje die er het beste van probeert te maken op het eiland. Hij werkt maar heeft daar weinig plezier in, hij beleeft leuke dingen met zijn dochter en hij helpt de eilandbewoners waar kan. Maar lukt het hem ook om echt weer gelukkig te worden?

‘Aanpakken’ is het eerste deel uit de serie ‘Boekwinkel De overkant’. Je merkt tijdens het lezen van dit boek dat Julia Sprang dit eerste boek vooral gebruikt om haar twee hoofdpersonages (Anouk en Stefan) te introduceren en om enkele andere belangrijke personages alvast voor te stellen. Je leert iedereen alvast een beetje kennen en je krijgt wat achtergrondinformatie van Anouk en Stefan. Je weet nog lang niet genoeg om ze goed te kunnen doorgronden, maar dat zal hopelijk in de andere delen steeds gemakkelijker worden.

Het is goed als een auteur bij het schrijven van een serie de tijd neemt om haar personages voor te stellen, maar je verwacht dat er in zo’n eerste boek ook al wel wat actie gaat plaatsvinden. Dat was in ‘Aanpakken’ amper het geval. Anouk is druk bezig om haar eigen zaak zo snel mogelijk klaar te hebben. Daar draait dit eerste hele deel om. Je leest wel afwisselend over Anouk en Stefan, maar met name laatstgenoemde maakt niet veel mee in de tijd dat Anouk aan het klussen is. Je mist echt wel wat in dit boek.

En net als je denkt dat er echt wat staat te gebeuren in het boek is het eerste deel al afgelopen. Nogmaals, het is echt prima dat Sprang voor een gedegen introductie kiest, maar gevoelsmatig had dit boek wel wat meer nodig dan alleen een eerste kennismaking. Je bent wel nieuwsgierig naar het volgende deel, vooral omdat je graag wil weten hoe het met de boekhandel zal gaan verlopen, welke keuzes Stefan in zijn leven gaat maken en wat Anouk nu precies allemaal bij haar ex heeft ontdekt.

Auteur: Julia Sprang
Titel: Aanpakken
Serie: Boekwinkel De overkant
Genre: Roman
Aantal pagina's: 245
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789047204732