Overslaan en naar de inhoud gaan

Karin van de Ven – Overlee(f)d

Karin verloor haar grote liefde Kees. Een jaar na zijn dood begon haar zoektocht naar herkenning. Ze voerde gesprekken met lotgenoten en schreef 21 korte verhalen waarin weduwen en weduwnaars vertellen over verlies en verdriet, eeuwige liefde, rouw en het leven zonder je partner. Ze verschillen van elkaar in leeftijd, omstandigheden en in welke fase ze verkeren na hun verlies, maar ze zijn allen overlevers.

‘Overlee(f)d’ begint met een indrukwekkend voorwoord vanuit Karin van de Ven. Hierin vertelt ze haar eigen verhaal over haar grote verlies. Ook deelt ze hoe ze aan haar zoektocht is begonnen met het vinden van lotgenoten. Heel krachtig gedaan.

In 21 hoofdstukken lees je de verhalen van verschillende weduwen en weduwnaars. De rode draad in alle verhalen is het enorme verdriet dat mensen hebben na het verlies van een grote liefde. Het maakt daarbij niet uit hoe jong of hoe oud iemand was; iemand moeten missen (in dit geval: je partner) is altijd verschrikkelijk.

Qua verlies ben ik in een paar maanden tijd mijn vader en mijn schoonvader verloren. Dat geeft een ander verdriet dan wanneer je je partner verliest, maar het zorgt er wel voor dat ik helaas weet hoe het is om iemand heel dierbaars te moeten missen. Met name sinds het overlijden van mijn vader ben ik meer gaan lezen over rouwen, verdriet en hoe je nu verder moet. Dat helpt me op de een of andere manier in mijn verwerkingsproces. Wat vind ik het knap hoe de personen uit ‘Overlee(f)d’ hun verhaal op hun eigen manier weten te delen. De verhalen komen binnen en raken je. Van de Ven heeft elk verhaal op een krachtige manier weten te verwoorden. Deze bundel kan je zeker helpen om je eigen weg te vinden in een immens verdriet en verlies.

Auteur: Karin van de Ven
Titel: Overlee(f)d
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 224
Uitgeverij: K&K Uitgevers
ISBN: 9789090339177