Overslaan en naar de inhoud gaan

Ken Follett – Door het oog van de naald

April 1944. Dubbelspionnen, misleidende radioberichten, namaakbarakken, imitatievliegvelden en geruchten over een niet-bestaande vloot vormen de ingrediënten van een briljante afleidingsmanoeuvre die de Duitsers ervan moet overtuigen dat de invasie niet in Normandië, maar bij Calais zal plaatsvinden. Eén man echter kent het geheim.

Hij luistert naar de codenaam Die Nadel. Als de Engelse contraspionage een meedogenloze klopjacht op hem opent, verandert dit ook het leven van de onschuldige bewoners van een afgelegen rotseilandje in de Noordzee. De nietsvermoedende oude schaapherder, de invalide man, de jonge vrouw en het kind: zij vormen van de ene op de andere dag, de vitale schakels in een keten van niet te stuiten gebeurtenissen.

In 1978 debuteerde Ken Follett met ‘Door het oog van de naald’ dat een regelrecht succes werd. Inmiddels zijn we 40 jaar verder en is het boek opnieuw uitgebracht, deze keer bij Uitgeverij Boekerij. En wat heeft de auteur een spannende roman geschreven.

In het begin van het verhaal ben je wel even zoekende hoe een en ander in elkaar steekt. Wie zijn de verschillende personages? Welke rol hebben zij in het boek? Het komt in eerste instantie wat rommelig over en het verhaal lijkt hier en daar van de hak op de tak te springen, maar dat komt uiteindelijk allemaal goed. Als je eenmaal lekker in het verhaal zit, ben je in een spannende Tweede Wereldoorlog-roman terecht gekomen. En vanaf dat moment lees je lekker door en ga je helemaal op in het verhaal.

Follett heeft zich goed verdiept in de achtergrondmaterie waar ‘Door het oog van de naald’ zich afspeelt en dat verhoogt het leesplezier. Daarnaast komt hij met een verrassende ontknoping die je als lezer niet had zien aankomen. Interessant debuut!

Auteur: Ken Follett
Titel: Door het oog van de naald
Genre: Roman
Aantal pagina's: 400
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022582916