Overslaan en naar de inhoud gaan

Kiki van Dijk – Florence

Kunstrestaurateur Clea wisselt haar werk aan wereldberoemde schilderijen af met een roerig nachtleven. Als ze door haar oud-klasgenoot Tanya plotseling wordt gevraagd voor een geheimzinnige opdracht in Florence, kan ze het gevoel van avontuur niet weerstaan.

Maar van flaneren langs oude palazzi en gezellige trattoria’s is geen sprake: achter alle kunst en romantiek gaat een levensgevaarlijk complot schuil. Bovendien blijkt Tanya spoorloos verdwenen. Als Clea niet heel snel besluit wie ze kan vertrouwen, zou het prachtige Florence weleens haar allerlaatste bestemming kunnen zijn…

Het is even wennen als je aan het verhaal van ‘Florence’ begint. Kiki van Dijk heeft ervoor gekozen om het verhaal af te wisselen met schuingedrukte fragmenten binnen het hoofdstuk zelf. Meestal lees je eerst een hoofdstuk vanuit het hoofdpersonage en komt er af en toe een schuingedrukt hoofdstuk tussendoor. Deze keer staat dat door elkaar heen. Dat vond ik in eerste instantie vrij verwarrend lezen, mede omdat die fragmenten elkaar vrij vlot opvolgen. Je komt daardoor niet lekker in het verhaal, omdat je echt zoekende bent wie wie is, welke verband ze met elkaar hebben en wat dat voor de rest van het boek kan betekenen.

Het duurde daarom echt wel even voordat je lekker in het verhaal werd meegenomen, ondanks de mooie achtergrond van Florence. Het knappe is wel dat Van Dijk goed weet weer te geven hoe lastig het is om te bepalen wie je wel en wie je niet kunt vertrouwen. Als lezer heb je daar op een gegeven moment ook echt geen idee van.

Het verhaal van ‘Florence’ leest uiteindelijk verder prima, maar je mist hier en daar wel wat diepgang en wat extra achtergronden. Je krijgt weinig hoogte van de meeste personages en je hebt soms ook je bedenkingen bij Clea. Dat komt bijvoorbeeld door hoe ze tegen haar moeder doet. De ontknoping is spannend en vormt een afsluiting van het verhaal, vooral de epiloog zorgt voor een afsluitend geheel. Het is een prima thriller om lekker even op je vakantiebestemming of in je achtertuin of op je balkon te lezen, maar ik heb betere boeken van deze auteur gelezen.

Auteur: Kiki van Dijk
Titel: Florence
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 288
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN: 9789401617253