Overslaan en naar de inhoud gaan

Kim Liggett – Het schaduwjaar

Meisjes krijgen hun hele leven te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Men gelooft dat de huid van jonge vrouwen een krachtig extract afstoot. Daarom worden ze voordat ze zestien jaar worden verbannen naar de wildernis, zodat ze gezuiverd en klaar voor het huwelijk kunnen terugkeren.

Tierney James droomt van een beter leven: een samenleving die geen vrienden en vrouwen tegen elkaar opzet. Maar als haar eigen genadejaar dichterbij komt, realiseert ze zich al snel dat de extreme leefomstandigheden daar niet haar grootste probleem zullen zijn. Maar wat dan wel?

De kaft van ‘Het schaduwjaar’ weet je aandacht meteen te trekken. Wat is er met het meisje dat daar opstaat aan de hand? En waar mag niet over gesproken worden? Ook de flaptekst zorgt ervoor dat je erg nieuwsgierig wordt naar dit verhaal. En je zal niet teleurgesteld worden als je het gaat lezen.

Kim Liggett heeft een intrigerend en interessant verhaal geschreven. Ergens doet het je denken aan ‘De Hongerspelen’ van Suzanne Collins en ergens ook helemaal niet. Liefhebbers van deze reeks zullen ‘Het schaduwjaar’ in ieder geval wel geboeid lezen. Dat komt mede door het sterke hoofdpersonage Tierney James. Ze is geen standaardvrouw (voor zover die bestaat) en ze weet wat ze wil, maar hoe zal dat gaan “in de wildernis”.

Meteen vanaf het eerste hoofdstuk word je als het ware het verhaal ingezogen (bestaat die magie echt?!) en blijf je doorlezen. De hoofdstukken zijn relatief kort, waardoor je leestempo vlot is. Voor je het weet, zit je halverwege het boek en is er al van alles gebeurd. De boekindeling in seizoenen geeft je een houvast hoe ver de meisjes in hun genadejaar zitten. Interessant gedaan.

Richting het einde van het verhaal weet Liggett haar lezers te verrassen. Het einde vormt een afsluiting, maar houdt ook ruimte open voor een eventueel tweede deel. Ik ben wel benieuwd hoe het verder zal gaan met de personages. Leuk detail: de verfilming van ‘Het schaduwjaar’ is in de maak, met Elizabeth Banks (‘Pitch Perfect’, ‘Charlie's Angels remake’ en ‘The Hunger Games’) als regisseur.

Auteur: Kim Liggett
Titel: Het schaduwjaar
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 400
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000369768