Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderboekenweek 2016: Voor altijd jong

Tot en met zondag 16 oktober vindt de Kinderboekenweek plaats. Het thema van dit jaar is ‘Voor altijd jong’. Dat betekent dat alle opa’s en oma’s deze editie extra in het zonnetje gezet worden.

Sinds 1955 is de Kinderboekenweek een jaarlijks terugkerend evenement. Tien dagen lang wordt het (Nederlandse) kinderboek gepromoot. Deelnemende boekwinkels geven bij besteding van tien euro aan kinderboeken het Kinderboekenweekgeschenk cadeau. Dit jaar heeft Dolf Verroen het geschenk met de titel ‘Oorlog en vriendschap’ geschreven. Een verhaal over Joop en Kees die vanaf de eerste dag dat ze elkaar op de basisschool ontmoeten vrienden zijn. Ondanks de moeilijke tijd waarin ze leven, namelijk de Tweede Wereldoorlog. Er verandert steeds meer in Nederland. Welke gevolgen heeft dat voor de jonge vrienden Joop en Kees?

Naar een andere wereld
Als veelvuldige lezer ben ik dol op dit soort initiatieven. Het is belangrijk dat kinderen al vanaf jonge leeftijd lezen. Niet alleen voor de taalontwikkeling, maar ook omdat lezen leuk en leerzaam is. Een goed boek brengt je naar een andere wereld en prikkelt je fantasie. Ook al ben ik nu volwassen, ik lees nog graag kinder- en jeugdboeken. Tijdens de Kinderboekenweek schaf ik graag een nieuw boek aan om het geschenk te mogen ontvangen. Dit jaar heb ik gekozen voor ‘Het Roald Dahl woordenboek’. Het is een vrolijk en mooi boek dat niet in je boekenkast mag ontbreken als je fan bent van Roald Dahl.

De laatste tijd zijn er sowieso een aantal leuke kinder- en jeugdboeken verschenen. Zoeken jullie nog tips? De koningin van de jeugdboeken Carry Slee heeft met ‘Verdacht’ weer een geweldig boek geschreven. Wat doe je als je onverwachts getuige bent van een overval? En wat gebeurt er met je als je één van de daders lijkt te kennen? Jacques Vriens heeft inmiddels al heel veel prachtige boeken op zijn naam staan. ‘Smokkelkinderen’ is zijn nieuwste boek. Het verhaal speelt zich af tijdens de jaren ’30 van de vorige eeuw en gaat over het smokkelen naar België. Het is leuk, spannend en leerzaam. Voor de allerkleinsten is een geweldig prentenboek verschenen: ‘Honden in de auto’ van Felix Massie en Emmanuelle Walker. Het tellen van dieren is nog nooit zo leuk geweest!