Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderboekenweek 2020 in het teken van vroeger

Van 30 september tot en met 11 oktober is dit jaar de Kinderboekenweek. Tijdens deze editie ga je terug in de tijd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ridders, de Middeleeuwen en de oorlog. Boeken brengen geschiedenis als het ware tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar voor je wordt. Zoals het op de website van CPNB staat: ”Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken!”

Kinderboekenweekgeschenk
Arend van Dam (1953) heeft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk geschreven. Hij is onder meer bekend van ’Stad en land…’ en ’Hoe fel de zon ook scheen’. Het Kinderboekenweekgeschenk heet ‘De diamant van Banjarmasin’ en krijg je cadeau bij aankoop van € 12,50 aan kinderboeken.

Elk jaar koop ik tijdens de Kinderboekenweek een kinderboek om het geschenk te ontvangen. Dit jaar ben ik van plan om ‘Tim, de kleine boswachter’ van Jan Paul Schutten aan te schaffen. De flaptekst van dit boek luidt als volgt: Tims vader is boswachter. Hij heeft Tim van alles geleerd over het bos en de dieren die er wonen. Wanneer Tim voor zijn verjaardag een echt boswachtersuniform én een 'Turbotrapper' cadeau krijgt, is hij net als zijn vader een echte boswachter. En in het bos is altijd genoeg te doen! Zo kun je hutten bouwen en in plassen stampen. Maar lukt het Tim ook om een gewonde kauw er weer bovenop te helpen? Gelukkig krijgt hij hulp van zijn vriendinnetje Tippi die misschien óók wel boswachter wil worden.

Boekentips
In het kader van de Kinderboekenweek geef ik jullie graag een vijftal boekentips van kinderboeken waarvan ik (soms samen met ons zoontje) heb genoten. Wie weet zit er nog een leuke aanrader voor jullie tussen.

Eric Hill – De speurtocht van Dribbel
In dit flapjesboek mag je samen met Dribbel een heuse speurtocht maken. Op elke pagina vind je een aantal flapjes waar je achter kan kijken voor een aanwijzing. Natuurlijk is er meer te vinden dan alleen een aanwijzing voor de speurtocht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een leeuw, een vlinder en een ballon. Erg herkenbare voorwerpen en dieren voor de doelgroep van 2 tot 4 jaar.

Maranke Rinck – Bob Popcorn
Maranke Rinck heeft met ‘Bob Popcorn’ een geweldig, leuk en grappig boek geschreven. Meteen vanaf het begin word je meegenomen in een spannend en leuk avontuur. De zinnen zijn niet te lang, waardoor het een goede oefening is om zelf te leren lezen. De illustraties van Martijn van der Linden passen erg goed bij het verhaal. Zo komen de personages en hun belevenissen nog meer tot leven. Heerlijk om te zien hoe een maiskorrel uitgroeit tot de enige echte Bob Popcorn. Fantasie genoeg binnen dit verhaal.

Tosca Menten en Jozua Douglas – Prutsers en Pechvogels
Tijdens het lezen van ‘Prutsers en Pechvogels’ heb je het idee dat je door een heus museum aan het wandelen bent. Het verhaal begint met een korte introductie en wat praktische informatie, waarna je aan je museumbezoek kunt beginnen. Tosca Menten en Jozua Douglas hebben een aantal bijzondere prutsers en pechvogels gevonden waarover zij meer willen vertellen. Dat wordt op een erg leuke en grappige manier verteld.

Vivian den Hollander – Dat wil ik later ook!
Lisa en Jimmy zijn weer terug! De beste vrienden hebben al heel wat avonturen beleefd. In ‘Dat wil ik later ook!’ ontdekken ze meer over beroepen. Hoe is het bijvoorbeeld om politieagent te zijn? En wat doet een brandweerman allemaal tijdens zijn werk? Vivian den Hollander geeft op deze en andere vragen op een speelse manier antwoord.

Jochem Myjer – De Gorgels
Met ‘De Gorgels’ heeft Myjer bijzondere, leuke en interessante wezentjes gecreëerd. Dankzij de leuke tekeningen die erbij staan, komen de wezentjes nog meer tot leven. Het verhaal leest prettig en vlot. Het is ideaal voor jonge kinderen om zelf te lezen of om uit voorgelezen te worden. De vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en tantes… en wie het ook allemaal mogen voorlezen: ook jij als volwassene zal dit boek met veel plezier lezen.