Kris Verburgh – De voedselzandloper
Gezond eten is van essentieel belang om je lichaam jong te houden en om ziektes zoveel tegen te gaan. Daar begint de Belgische arts Kris Verburgh mee in zijn boek ‘De voedselzandloper’. Op basis van bijna 250 wetenschappelijke inzichten over voeding en het proces van ouder-worden vertelt hij over de misverstanden van voeding. En die zijn er heel veel, volgens hem. Ook geeft hij zijn alternatief voor “De schijf van vijf” en “De voedseldriehoek” zien.
De auteur stelt dat het belangrijk is om ongezond eten te vervangen door gezonde alternatieven. Zo is het belangrijk om bijvoorbeeld brood, aardappelen, yoghurt, pasta en melk zoveel mogelijk te laten staan, omdat dat niet goed voor je lichaam is. Een heel scala aan alternatieven - waaronder havermout, peulvruchten en zoete aardappelen - laat aan je zien wat wel gezond voor je lichaam is en waardoor je wel gezond oud kunt worden. De prettige bijkomstigheid bij deze voedselzandloper is dat je gewicht verliest.
Zo’n drie maanden geleden heb ik besloten om mijn eetgedrag en –gewoontes aan te passen, omdat ik genoeg had van mijn overgewicht. Op dat moment koos ik ervoor om gezonder te gaan eten, minder tussendoor te snoepen en meer te gaan bewegen. En met resultaat: inmiddels ben ik 12 kilo afgevallen. Ik geloof namelijk dat diëten wellicht op de korte termijn resultaat geven, maar dat niet op de lange termijn behouden. Ik heb absoluut geen expert hierin, maar ik denk dat je langer van je overtollige kilo’s verlost blijft als je je eetgedrag aanpast dan wanneer je een bepaalde periode een dieet volgt.
Omdat ik zelf met mijn eetgewoontes bezig ben, was ik erg nieuwsgierig naar ‘De voedselzandloper’. Wat zou hierin staan waar ik wellicht zelf ook iets aan zou hebben? Het begin van het boek is vrij taaie stof, waar je als lezer echt even aan moet wennen. Verburgh haalt veel wetenschappelijke onderzoeken aan, en die materie is niet altijd even boeiend om te lezen. Door al deze onderbouwingen laat de auteur wel zien dat hij niet zomaar iets roept, maar dat hij wel grondig te werk is gegaan. Aan de andere kant heeft hij vanuit verschillende instanties, waaronder Het Voedingscentrum, wel kritiek te verduren gekregen. Nogmaals, ik heb er geen verstand van, dus ik kan niet zeggen of wat hij schrijft klopt.
Naast het uitleggen van zijn voedselzandloper besteedt hij onder andere ook aandacht aan sporten. Dit zou volgens hem niet helpen bij het afvallen, maar wel bij het gezond ouder worden. Hij heeft het bijvoorbeeld over iemand die twee chocoladerepen eet en daarvoor twee uur op de hometrainer moet zitten. Dan kan diegene beter geen chocolade eten, zegt Verburgh. Voor mij persoonlijk werkt sporten wel bij het afvallen. Ik ben minder gaan eten, ik ben gezonder gaan eten en ik ben meer gaan sporten.
Tijdens het lezen van het boek had ik een soort sceptische blik erbij. Verburgh vertelt zaken die logisch zijn en zaken waarbij ik mijn vraagtekens zet. Ik geloof absoluut dat gezonder eten helpt om op een goede manier oud te worden, maar om dan geen brood, pasta, aardappelen etc. te eten? Er zullen genoeg mensen zijn die baat hebben bij dit boek, maar ik houd het liever bij mijn eigen manier.
Auteur: Kris Verburgh
Titel: De voedselzandloper
Genre: Non-fictie
Aantal pagina’s: 224
Uitgeverij: Bert Bakker
ISBN: 9789035137585
- Login om te reageren