Overslaan en naar de inhoud gaan

Lang leve het Excel-document

Op een zonnige middag in Breda zaten Chantal en Priscilla van Gastel op het terras, omringd door zes enthousiaste boekbloggers vol vragen. Hun eerste boek ‘Zonder jou’ was net verschenen en dat moest gevierd worden. Ik was een van de bloggers die daarbij aanwezig mocht zijn.

Samen schrijven
Hoewel Chantal al een aantal prachtige titels op haar naam heeft staan, is het ook voor haar spannend nu er een nieuw boek verschenen is. Ze heeft voor het eerst samen met iemand een boek geschreven. En niet zomaar iemand, maar haar bloedeigen zus. Priscilla vindt het nog spannender. Ze had nooit de ambitie om een boek te schrijven. Ze hielp haar zus wel door het proeflezen van haar boeken en ideeën aan te dragen.

Het idee van ‘Zonder jou’ komt ook van Priscilla. Dit is langzaamaan verder gegroeid naarmate ze er meer over gelezen hadden. Chantal wist niet zeker of ze het genre thriller aan zou kunnen. Van het een kwam het ander en toen besloten de zussen om samen een boek te schrijven. Meteen over een heftig onderwerp, maar wel zonder stigmatiserend te zijn. Het bijzondere is dat de zussen het verhaal vanuit het slot hebben geschreven. Dat stond meteen al vast.

Intuïtief versus planmatig
De samenwerking tussen de zussen verliep goed. Natuurlijk waren ze het niet altijd meteen met elkaar eens en zagen ze bepaalde zaken soms anders, maar het is verder allemaal heel goed verlopen. Waar Chantal heel intuïtief werkt, is Priscilla juist heel planmatig. Ze gebruikt graag Excel-documenten om alles op een rijtje te zetten. Daar moest Chantal wel even aan wennen. Het heeft wel heel goed uitgepakt en het was in de praktijk juist heel handig. Een goede thriller kent verrassende wendingen. Daar bleek Priscilla oog voor te hebben. Tijdens het schrijven hebben de dames P’s en C’s bij hun stukken gezet. De uitgever heeft dit niet gezien en dat leverde soms bijzonder commentaar op. Bij bepaalde passages van Priscilla kwam het commentaar dat het “teveel Chantal van Gastel” was.

Chantal had van tevoren niet verwacht dat ze ooit samen met iemand een boek zou kunnen schrijven. Laatst staan een thriller met haar zus. Ze vindt het heel bijzonder dat deze samenwerking zo goed verlopen is. Priscilla vindt het sowieso erg speciaal dat ze een boek heeft geschreven. Ze ziet zichzelf alleen nog niet als schrijver, ook al staat haar naam duidelijk op de kaft. Of de zussen nog eens samen gaan schrijven, weten ze nog niet. Ze willen nu vooral genieten van alles rondom ‘Zonder jou’. Chantal verwacht niet dat ze ooit alleen een thriller zal gaan schrijven. Ze kan daarbij niet zonder haar zus… en diens Excel-bestanden ;-).

Zwaar-reeks
Priscilla is dol op de boeken van haar zus. Op de vraag of ze een favoriet boek heeft, noemt ze als eerste ‘Ik wist het’. En meteen daar achteraan ‘Zoek het maar uit’. Als ik aangeef dat ik hoop dat er ooit nog een vierde deel in de Zwaar-reeks komt, geeft Chantal aan dat ze dat vaak te horen krijgt maar dat het lastig voor haar is. Aan de ene kant zou ze nog wel een boek willen schrijven over een baby voor Ruben en Isa, maar aan de andere kant stond een baby (die van Floor en Mas) al centraal in ‘Zwaar verguld’. Om een eventueel vierde deel voor iedereen interessant te maken, moet er wel een soort conflict zijn. Anders wordt het ook maar saai. Ze vindt het wel een mooi idee dat lezers nu zelf afmaken wat er met Isa en Ruben zal gebeuren. Achteraf gezien had ze wel graag een reeks gemaakt met de personages uit ‘Ik wist het’.

Nadat de zussen al onze vragen beantwoord hebben, was het tijd om te signeren. Priscilla mocht voor de allereerste keer boeken gaan signeren. En natuurlijk wilden we allemaal nog even met het schrijversduo op de foto. Het was een zeer gezellige en geslaagde middag.