Overslaan en naar de inhoud gaan

Linda Jansma – Schuilplaats

Mayke en Han wonen samen met hun zes pleegkinderen in een grote boerderij in een dorpje in Friesland. Het leven op de boerderij is heerlijk, zowel voor de ouders als voor de kinderen.

Op een dag krijgen ze het verzoek van Jeugdzorg om crisisopvang te bieden aan drie zusjes. Mayke en Han bedenken zich geen moment en nemen de meisjes van 0, 2 en 14 jaar liefdevol op in hun huis. De meisjes hebben een heftige tijd achter de rug. Ze zijn zwaar mishandeld en zeer angstig. Dat geldt vooral voor de 14-jarige Nikki. Ze praat niet en is voortdurend op haar hoede. Kan Mayke hier doorheen prikken?

Tegelijkertijd wordt Mayke lastiggevallen door iemand uit het verleden. Ze weet in eerste instantie niet zo goed wat ze daarmee aan moet. Maar dan verdwijnt één van de kinderen. Wat is er gebeurd? En hoe zal dit aflopen?

Je leest ‘Schuilplaats’ vanuit Mayke in de ik-persoon. Daardoor bouw je vrij snel een band op met deze geweldige moeder. Ze heeft twee biologische kinderen, die inmiddels uit huis zijn. En nu heeft ze zes pleegkinderen en verleent ze soms crisisopvang. Linda Jansma laat op een geloofwaardige manier zien hoe het leven eruit kan zien met pleegkinderen en welke problemen en obstakels dat met zich mee kan brengen. Als lezer krijg je veel bewondering voor haar en haar man.

Het boek kent een sterke spanningsopbouw. Het grootste deel van het verhaal lees je in het heden. Sommige passages hebben in het verleden plaatsgevonden en sommige staan schuingedrukt. Die delen roepen meteen vragen bij je op. Over wie gaat dit? En wat hebben ze met de rest van het verhaal te maken? Gedurende het verhaal zorgt Jansma ervoor dat er nog meer vragen door je hoofd spoken, zoals: Wat is er precies met de drie zusjes aan de hand? Wat is er in het verleden van Mayke en Han gebeurd? Wie is Mus en wat is zijn rol in het verhaal? Op het einde snap je hoe het allemaal in elkaar steekt. Knap hoe de auteur het uiteindelijk prachtig met elkaar verweven heeft.

‘Schuilplaats’ is mijn eerste kennismaking met Jansma geweest. Nu ik ‘m voor de tweede keer gelezen heb, vind ik het nog steeds een erg heftig én erg goed boek. De auteur stelt maatschappelijke thema’s aan de orde waar je niet altijd veel over leest. Wat mij betreft, is dit haar beste boek tot nu toe.

Auteur: Linda Jansma
Titel: Schuilplaats
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 348
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461091055