Overslaan en naar de inhoud gaan

Lisa Ballantyne - Genade

Margaret is gelukkig getrouwd met Ben en samen hebben ze twee kinderen. Ze werkt met veel plezier op een school, waar ze haar best doet voor haar leerlingen. Als ze begin december in een fikse sneeuwbui naar huis rijdt, raakt ze verzeild in een kettingbotsing. Ze zit bekneld in haar auto die elk moment kan ontploffen. Maar… net op tijd wordt ze gered door een man met een misvormd gezicht, die daarna meteen verdwijnt.

Margaret wil weten wie de man is die haar gered heeft, zodat ze hem kan bedanken. En dan is het niet enige dat ze na haar ongeluk wil. Ze herinnert zich met flarden steeds meer van haar verleden. Er is iets in haar jeugd gebeurd, en Margaret wil weten wat dat nu precies is geweest. Ze voelt de diepe wens om te ontdekken wie ze nu echt is.

In ‘Genade’ lees je verhaallijnen uit het heden (2013) en het verleden (1985). Als lezer heb je het vermoeden dat al deze zaken iets met elkaar te maken hebben, maar wat precies? Daar moet je even geduld voor hebben. Stukje bij beetje onthult Lisa Ballantyne wat het verleden met het heden te maken heeft.

Je volgt meerdere personages in het boek, waarbij je in eerste instantie niet weet wie nu precies wie is. De verschillende personen komen wel als het ware tot leven voor je. Je maakt je een voorstelling hoe ze eruit zouden zien en ziet ze daardoor voor je. Met bepaalde mensen leef je mee en anderen vind je helemaal niets. Knap dat de auteur dat voor elkaar krijgt.

Ballantyne heeft een prettige schrijfstijl, waardoor het verhaal lekker leest. De wisselingen tussen heden en verleden én tussen de verschillende personages verloopt prima. Het loopt moeiteloos in elkaar over. Hoe verder je in het boek bent, hoe lastiger het is om het weg te leggen. Op een gegeven moment heb je door hoe het een en ander in elkaar lijkt te zitten, maar toch zorgt de auteur nog voor een verrassing tijdens de ontknoping.

‘Genade’ is een mooi en boeiend verhaal dat je aan het denken zet. Niet alles is zo zwart/wit als het in eerste instantie lijkt…

Auteur: Lisa Ballantyne
Titel: Genada
Genre: Roman
Aantal pagina's: 466
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789022962312