Overslaan en naar de inhoud gaan

Lisanne van Sadelhoff – Je bent jong en je rouwt wat

Toen haar moeder overleed, dacht Lisanne van Sadelhoff (1989) als een typisch kind van haar generatie: er is vast wel een handboek met een helder stappenplan waardoor ik rouwen snel van mijn to-do-list kan schrappen. Guess what: dat was er niet.

Wat er wel was: vrienden die zich prompt tot rouwdeskundigen ontpopten en haar liefdevol bombardeerden met wijsheden en clichés. Soms schrok ze van wat ze zeiden ("Gelukkig heb je de herinneringen nog'), of was het simpelweg te pijnlijk ("Ik hoop dat je moeder rustig is gestorven' NEE!!!), een andere keer hielp zo'n opmerking haar juist de dag door te komen ("Je moeder is elke traan waard'). Het cliché dat Van Sadelhoff kan onderschrijven: "Elk rouwproces is uniek'.

In mijn eigen rouwproces na het verlies van mijn vader merk ik dat ik af en toe behoefte heb aan het lezen van een boek over rouwen. Niet dat ik het daardoor makkelijker heb ofzo, maar het helpt soms wel om te lezen dat je bepaalde zaken niet als enige ervaart. Het is nu eenmaal wel zo dat je pas echt kunt voelen en snappen hoe het is om een ouder te verliezen als je het zelf hebt meegemaakt. En dan geldt nog dat het voor iedereen anders en dat iedereen op zijn of haar eigen manier rouwt.

In ‘Je bent jong en je rouwt wat’ neemt Lisanne van Sadelhoff haar lezers mee in haar leven met haar moeder, tijdens de ziekte van haar moeder en na het overlijden van haar moeder. Heel open en eerlijk vertelt ze haar verhaal. In korte hoofdstukken neemt ze je mee. Elk hoofdstuk heeft als titel een wijsheid of cliché dat ze zelf te horen heeft gekregen. Sommige clichés zijn herkenbaar; sommigen juist niet. Niet dat zo’n cliché altijd verkeerd kan overkomen, maar het is wel heel verhelderend om er zoveel voorbij te zien komen.

Van Sadelhoff heeft een fijne en humoristische schrijfstijl. Ook al is het onderwerp van haar boek heel zwaar, ze weet er af en toe wat humor in te brengen die helemaal niet vreemd overkomt. Het geeft je soms het gevoel alsof je met haar in gesprek bent over wat ze allemaal heeft meegemaakt. Een van mijn favoriete passages is als ze een hondje gaat uitzoeken. Zo beeldend geschreven dat je er als het ware zelf bij bent als ze haar eigen huisdier uitzoekt.

‘Je bent jong en je rouwt wat’ is geen handleiding hoe je moet rouwen. Het boek kan je wel helpen als je in een rouwproces zit. Het geeft geen handvaten maar wel herkenningspunten. Ook als je allebei je ouders nog hebt, zal dit verhaal je raken.

Auteur: Lisanne van Sadelhoff
Titel: Je bent jong en je rouwt wat
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 319
Uitgeverij: Das Mag
ISBN: 9789493168343