Overslaan en naar de inhoud gaan

Lisette Jonkman – De vier stadia van verval

Na een sabbatical keert Mark Bouwer terug naar Nederland. Daar ontdekt hij dat Lauriëtte, de huurder in zijn huis, al drie maanden geen huur heeft betaald. Hij besluit naar zijn afgelegen woonboerderij te gaan om te kijken wat er aan de hand is.

Daar aangekomen ontdekt hij verschillende noodkreten van de huurder in de vorm van e-mails. Deze heeft hij tot dan nog niet gelezen. Mark wordt gedwongen af te dalen in zijn duistere verleden. Maar is hij daar wel klaar voor?

Met ‘De vier stadia van verval’ won Lisette Jonkman de eerste prijs bij de Harland Awards Verhalenwedstrijd 2015. Aangezien de auteur tot nu toe vrij vrolijke en leuke verhalen heeft geschreven, was ik erg benieuwd naar dit korte verhaal dat in een heel ander genre valt.

De kunst van een kort verhaal is om je lezer vrijwel meteen in het verhaal te trekken, aangezien het maar uit relatief weinig pagina’s bestaat. Jonkman krijgt dat voor elkaar. Je bent gelijk nieuwsgierig. Waarom heeft Mark een sabbatical gehad? Wie is Amanda? Waarom heeft Lauriëtte al een aantal maanden niet betaald?

Als Mark in de woonboerderij is, is de spanning meteen voelbaar. Je hebt het idee dat daar iets verschrikkelijks gebeurd is. Maar wat precies? Dankzij de levendige schrijfstijl van Jonkman zie je alle ruimtes in de woonboerderij precies voor je, waardoor het verhaal nog meer tot leven komt. Knap gedaan! Wat mij betreft, mag de auteur vaker spannende verhalen gaan schrijven.

Auteur: Lisette Jonkman
Titel: De vier stadia van verval
Genre: Horror
Aantal pagina's: 36
ISBN: B01EI8TGE0