Overslaan en naar de inhoud gaan

Lisette Jonkman – Glazuur

Sophie baalt van haar nietige baantje bij het grote reclamebureau CopyBlinders. Dat haar vroegere beste vriendin Karlin haar baas is geworden en een relatie heeft met Sophies grote liefde Rein, helpt ook niet mee. Als Sophie voor de zoveelste keer vernederd wordt, is de maat vol: ze neemt het heft in eigen handen. Als dat maar goed gaat…

In mei 2011 won Lisette Jonkman met haar manuscript ‘Glazuur’ de Chicklit Schrijfwedstrijd van Luitingh-Sijthoff, Chicklit.nl en Bol.com. Een jaar later is dit manuscript uitgegeven als boek onder dezelfde titel. Het boek werd toen door de lezeressen van Chicklit.nl gekozen tot ‘Boek van het jaar 2012’. Inmiddels heeft de auteur al meerdere titels op haar naam staan, die ik allemaal al gelezen heb. Ik kwam er alleen achter dat ik dit debuut nog niet gelezen had.

‘Glazuur’ is een heerlijk boek om te lezen. Het bevat leuke personages, die je meteen voor je ziet zodra je kennis met ze maakt. Tijdens het lezen had ik een heel beeld voor me hoe iedereen eruit zou zien. De verschillende scènes uit het verhaal kwamen als het ware als een film aan me voorbij. Knap hoe Jonkman zo levendig heeft geschreven. Dus filmmakers en scenarioschrijvers, mochten jullie nog een boek willen verfilmen, dan raad ik ‘Glazuur’ aan.

Wanneer je eenmaal aan het lezen bent, wil je niet stoppen. Je wilt ‘Glazuur’ het liefste in één ruk uitlezen. Dat komt door de vlotte schrijfstijl van Jonkman, maar ook door de leuke en droge humor die in het boek voorkomt. De beschrijving van Sophies ontmoeting met haar nieuwe buurman Tigran is bijvoorbeeld erg leuk en levendig geschreven. Je kunt je helemaal voorstellen hoe dat is gegaan. Daarnaast zitten er ook mooie scènes tussen. Zonder spoilers weg te geven, blijft een bepaalde scène tussen Sophie en haar vader je goed bij.

Als je al meer boeken van Jonkman hebt gelezen, merk je ze na haar debuut als schrijfster inmiddels is gegroeid. Dat neemt verder niet weg dat ‘Glazuur’ een heel fijn boek is, waarmee je een aantal plezierige leesuurtjes beleefd.

Auteur: Lisette Jonkman
Titel: Glazuur
Genre: Roman
Aantal pagina's: 268
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021806426