Overslaan en naar de inhoud gaan

Madelein Kerseboom – Vol verwachting

De twee zussen Anouk en Hanne Jacobs hebben een hechte band, maar zijn compleet verschillend. Anouk vliegt de hele wereld over als purser bij KLM. Ze geniet van haar vrijheid en leeft een avontuurlijk bestaan. Hanne is al jaren samen met Bas. Ze zijn getrouwd en willen dolgraag een kindje. Maar een zwangerschap blijft uit en Hanne en Bas starten noodgedwongen met IVF.

Dan blijkt Anouk zwanger te zijn van een man met wie ze één nacht heeft doorgebracht na een feest op Mambo Beach, en de zussenband komt flink onder druk te staan. Wat moet Anouk met een zwangerschap? Wil ze het kindje eigenlijk wel houden? En kan Hanne ermee omgaan dat haar onverantwoordelijke zus wél zwanger is?

Meteen vanaf het eerste hoofdstuk zit je in het verhaal van ‘Vol verwachting’. Hoofdpersonage Anouk komt als een gezellig en spontaan persoon over en je bent benieuwd naar haar verhaal. Madelein Kerseboom vertelt het in de huidige tijd, maar je leest af en toe wel over het verleden van Anouk (en van Hanne). Je ontdekt dat de zussen het allebei niet altijd even gemakkelijk gehad hebben.

Wat is het interessant gekozen van Kerseboom om het verhaal niet vanuit de zus die zwanger probeer te raken te vertellen, maar juist vanuit de zus die onverwachts zwanger raakt en die in eerste instantie niet weet wat ze wil. Dat is een originele invalshoek, die er mede voor zorgt dat je geboeid blijft door het verhaal. Ook de fijne en vlotte schrijfstijl van de auteur zorgt daarvoor. Voordat je het weet, ben je al over de helft van het boek en wil je ‘m gewoon uitlezen. Ik had dit boek uiteindelijk binnen één dag uit.

De auteur durft het aan om binnen het verhaal wat heftigere onderwerpen aan te snijden zonder dat het een heel zwaar boek wordt. Het kan zomaar zijn dat je bij bepaalde passages even met tranen in je ogen zit. Heel mooi gedaan. De balans tussen fijne en minder fijne momenten is goed gedoseerd. Al met al is ‘Vol verwachting’ een prachtige roman die je het liefste in één ruk uit wil lezen.

Auteur: Madelein Kerseboom
Titel: Vol verwachting
Genre: Roman
Aantal pagina's: 288
Uitgeverij: Marmer
ISBN: 9789460684463