Overslaan en naar de inhoud gaan

Marc Raabe – De kelder

Tom Babylon is al meer dan twintig jaar op zoek naar zijn zusje Viola, die in 1998 spoorloos verdween. En opeens is er een aanwijzing: een recente foto van Viola, die zich verborgen houdt in de kelder van zijn vader. Heeft Werner Babylon iets te maken met haar verdwijning?

Even later wordt Toms vader gedood bij een mysterieuze aanval op de Berlijnse metro. Uit getuigenverklaringen blijkt dat de dader ook op zoek is naar Viola. En Tom denkt te weten wie erachter zit: zijn voormalige mentor Dr. Walter Bruckmann, die zwoer Toms leven tot een hel te maken. Maar hoe kan een man die sinds zijn veroordeling in een bewaakte psychiatrische inrichting in de Alpen zit een moord plegen in Berlijn?

Na het ijzersterke en spannende boek ’De horzel’ was ik ontzettend benieuwd naar het volgende boek van Marc Raabe over Tom Babylon. Wat heeft de auteur met ‘De kelder’ wederom een boeiende thriller geschreven.

Eerlijk is eerlijk. In deze nieuwste thriller van Raabe was ik in het begin even zoekende. De auteur vertelt het verhaal vanuit heden en verleden. Dat wordt telkens wel aangegeven, maar het was in het begin wel even zoeken hoe een en ander in elkaar steekt. Daarbij wordt het verhaal voornamelijk vanuit Babylon verteld, waarbij bijvoorbeeld de schuingedrukte hoofdstukken vanuit iemand anders zijn. Je weet wel direct wie dit is, maar het lijkt in eerste instantie wat veel om te verwerken.

Wanneer je eenmaal wat hoofdstukken hebt gelezen en wat meer in het verhaal komt te zitten, volgt een spannende zoektocht naar alle antwoorden op de vragen die nog openstaan. Stukje bij beetje wordt het ontrafeld en komen er weer nieuwe vragen bij. Interessant om te zien hoe de auteur in de hoofdstukken over het heden de coronamaatregelen heeft toegevoegd. Dat lijkt soms alweer heel lang geleden, maar door dit boek weet je ineens weer goed wat er toen allemaal bij kwam kijken.

De auteur werkt naar een spannende ontknoping toe, waarbij je eindelijk ontdekt hoe alles in elkaar steekt. Het is een geweldige afsluiting van de Tom Babylon-reeks. Het is aan te raden om eerst de andere drie delen te lezen voordat je ‘De kelder’ gaat lezen voor de volledigheid van het verhaal. Deze serie is een absolute aanrader voor liefhebbers van thrillers.

Auteur: Marc Raabe
Titel: De kelder
Serie: Tom Babylon
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 544
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400515680