Overslaan en naar de inhoud gaan

Mariëtte Middelbeek – Turbulentie

Sara Doesburg werkt als stewardess en vliegt de hele wereld rond. Ze geniet volop van haar vrije leventje en zorgt ervoor dat ze haar maatje 36 behoudt. Ze heeft de mannen voor het uitkiezen en daar maakt ze gretig gebruik van. Ze vindt het heerlijk dat ze geen baan van 9 tot 5 heeft. Haar leventje zoals het nu is, bevalt haar uitstekend.

Dan wordt er bij haar oudere zus Anouk borstkanker ontdekt. Sara lijkt de enige te zijn die voor Anouks 4-jarige zoontje Max kan zorgen. Sara weet alleen helemaal niks van kinderen en zit er niet op te wachten om haar vrijheden zomaar op te geven. Maar ze wil haar doodzieke zus niet in de steek laten. Met vallen en opstaan probeert Sara te wennen aan het leven met haar neefje.

‘Turbulentie’ begint vrij rustig. Je leert Sara kennen tijdens een van haar reisbestemmingen en je ontdekt meteen dat ze dol op feesten is én het belangrijk vindt dat haar lichaam goed in vorm is. Maar binnen datzelfde eerste hoofdstuk krijgt Sara te horen dat haar zus borstkanker heeft. En dat verandert uiteindelijk alles.

Aan de ene kant wil Sara haar zus helpen, maar aan de andere kant zit ze er niet op te wachten om op haar neefje te passen. Dit dilemma laat Mariëtte Middelbeek duidelijk naar voren komen. Sara wil haar oude leventje houden, maar ze wil ook haar zus helpen. Soms wil je als lezer Sara even door elkaar schudden en zeggen dat ze er meer voor Max en Anouk moet zijn. Knap hoe de auteur dit met haar boek voor elkaar heeft gekregen.

Middelbeek heeft een vlotte schrijfstijl, waardoor je gemakkelijk in het boek blijft lezen. Ondanks het heftige onderwerp - namelijk borstkanker - is ‘Turbulentie’ niet een heel zwaar boek geworden. Hier en daar is zelfs humor te vinden, bijvoorbeeld de eerste dag dat Sara en Max met z’n tweetjes zijn. De auteur heeft een goede balans gevonden tussen het luchtige en het zware.

Je leest het boek uiteindelijk zo uit… waarbij je af en toe even een traantje moet wegpinken. De auteur laat je nadenken over wat er nu écht belangrijk is in je leven.

Auteur: Mariëtte Middelbeek
Titel: Turbulentie
Genre: Roman
Aantal pagina's: 235
Uitgeverij: Marmer
ISBN: 9789460680502