Overslaan en naar de inhoud gaan

Marieke Woudstra – Een Portugese droom

Marjolein en haar geliefde Bart hebben het niet bij dromen over emigreren naar een warm land gelaten, maar ze hebben een oude boerderij gekocht met een olijvenboomgaard op een heuvel in Portugal. Na een periode met uitdagingen, hard werken en tegenvallers lukt het hun redelijk om daar zelfvoorzienend en duurzaam te leven.

Maar een land bestaat niet alleen uit pittoreske huisjes en weidse vergezichten. Wil je er écht je nieuwe thuis van maken, dan moet je een band opbouwen met de lokale bewoners. Bart en Marjolein, die in Portugal Maria wordt genoemd, raken bevriend met de dorpelingen, met wie ze zingen, praten, koken, eten, werken en feesten en die hun van alles leren over het land en de streek. Tot zich op een kwade dag een vreemdeling met slechte bedoelingen aandient die hun Portugese droom dreigt te verstoren…

‘Een Portugese droom’ wordt vanuit de verschillende seizoenen verteld, te beginnen met de herfst. Door de beeldende schrijfstijl van Marieke Woudstra komt het verhaal helemaal tot leven voor de lezers. De personages, het huis, de natuurlijke omgeving en de honden… je ziet het tijdens het lezen allemaal zo voor je. Het is heerlijk als een auteur dat voor elkaar krijgt.

Ook al lijkt het soms alsof Marjolein en Bart heel veel mee hebben zitten, er gaat ook het een en ander mis. Op een geloofwaardige manier beschrijft de auteur hoe het stel hun draai probeert te vinden in hun nieuwe thuisland Portugal, waarbij er een grote rol is weggelegd voor de lokale bevolking. Het maakt van ‘Een Portugese droom’ een heerlijke roman om bij weg te dromen tijdens een warme, zomerse dag in Nederland. Of juist tijdens een regenachtige dag, waarop je echt kunt verlangen naar de zon.

‘Een Portugese droom’ is het los te lezen vervolg op ‘Thuis in Portugal’. Dit eerste deel heb ik nog niet gelezen, maar dat zal ik zeker nog eens doen.

Auteur: Marieke Woudstra
Titel: Een Portugese droom
Genre: Roman
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022575895