Overslaan en naar de inhoud gaan

Marieke Woudstra – Thuis in Portugal

Marjolein heeft een zware tijd achter de rug als alleenstaande moeder met twee puberdochters. Wanneer ze Bart ontmoet is ze aanvankelijk terughoudend; durft ze nóg eens verliefd te worden? Ze neemt hem mee naar haar geliefde Portugal, en als ook Bart valt voor het land, het klimaat, de mensen en de natuur, begint Marjolein toch te geloven dat ze samen een toekomst hebben. Al snel vatten ze het plan op om een oud boerderijtje te kopen in de Alentejo.

Als ze door een speling van het lot wat extra geld ter beschikking krijgen, wagen ze de stap: ze kopen huize 'Altavista', en zeggen Nederland definitief vaarwel. Ze willen biologische olijfolie maken en verkopen, en verder zelfvoorzienend leven. Zal het Marjolein en Bart lukken hun grote droom te verwezenlijken?

Nadat ik ’Een Portugese droom’ had gelezen, was ik benieuwd naar de voorgeschiedenis van Marjolein en Bart. Beide boeken zijn overigens prima als losstaand te lezen.

In ‘Thuis in Portugal’ leer je Marjolein en Bart kennen als ze net een relatie hebben. Ook ontdek je in dit boek meer over het verleden van beide personages. Informatie die in het tweede boek bijvoorbeeld niet meer uitgebreid naar voren komt. Alleen al daarom is het de moeite waard om beide boeken te lezen. Ook de beeldende schrijfstijl van Marieke Woudstra draagt daaraan bij. De achtergronden, de personages, het landschap… alles wordt op zo’n mooie manier beschreven dat je het tijdens het lezen voor je ziet. Het is zeker te merken dat de auteur een tijdlang op het platteland van Portugal heeft gewoond.

Liefhebbers van het televisieprogramma ‘Ik vertrek’ zullen dit boek zeker met veel plezier lezen, en dat geldt ook voor liefhebbers van een (vakantie)roman. Ben je nog op zoek naar een ideaal vakantieboek? Stop dan ‘Thuis in Portugal’ in je koffer. En vergeet dan niet om meteen ‘Een Portugese droom’ mee te nemen. Dan kun je meteen door met de avonturen van Marjolein en Bart. Dan hoop ik stiekem dat Woudstra nog een derde deel in het verschiet heeft.

Auteur: Marieke Woudstra
Titel: Thuis in Portugal
Genre: Roman
Aantal pagina's: 224
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022574232