Overslaan en naar de inhoud gaan

Marion van de Coolwijk – Mannenjacht

Na een huwelijk van 22 jaar krijgt Karin van haar man Marc te horen dat hij verder wil met zijn minnares Babet. Na de eerste klap volgt een emotionele tijd, waarin veel geregeld moet worden. Als Karin tijdens een etentje haar vriendin Els, de zus van Bart, in vertrouwen neemt over deze emotionele achtbaan, krijgt ze plotseling het bericht dat Marc een ernstig auto-ongeluk heeft gehad en is overleden.

Karin ontvangt van de politie Marcs persoonlijke spullen, de auto is total loss. In een waas van woede en verdriet gaat ze op zoek naar antwoorden. Wat heeft Marc bezield? Wie is die Babet? En de allerbelangrijkste vraag: hoe is hij verongelukt? Als diezelfde avond Marcs telefoon door een anoniem nummer wordt gebeld, neemt ze onmiddellijk op. Maar het enige dat ze hoort is het geluid van klotsend water en een kan dat steeds hetzelfde zingt: 'Daar was laatst een meisje boos…’

Een paar weken geleden ontving ik van Karakter Uitgevers B.V. een bijzonder persbericht. Het was een klein boekje en als je dat open deed, ging een telefoon af. Na een paar tellen werd die opgenomen en klonk – met een vrij enge kinderstem: ‘Daar was laatst een meisje boos…’. Dan is je aandacht meteen getrokken. (Benieuwd naar dit filmpje? Check mijn Instagram-pagina.)

Het boek begint met een Oud-Hollandse liedtekst van ‘Daar was laatst een meisje loos’, voordat het daadwerkelijk begint. Vanuit verschillende personage wordt door Marion van de Coolwijk het verhaal verteld. Je leest de normaal gedrukte passages in het heden en de schuingedrukte passages in het verleden. Door die laatstgenoemde begin je als lezer te puzzelen naar de ontknoping. Wat heeft zich allemaal in het verleden afgespeeld? En welke gevolgen heeft dit voor het heden?

Halverwege ‘Mannenjacht’ denk je precies te weten hoe een en ander in elkaar steekt. Maar dan blijkt daarna dat Van de Coolwijk nog een aantal verrassingen voor haar lezers heeft. De ene verrassing zie je sneller aankomen dan de andere. En uiteindelijk krijg je op alle vragen een antwoord. Als je boek dichtslaat, weet je precies hoe alles in elkaar zit en blijf je nog enigszins verbaasd zitten.

Dus ben je op zoek naar een aantal spannende leesuurtjes? Dan is ‘Mannenjacht’ zeker een aanrader om te gaan lezen.

Auteur: Marion van de Coolwijk
Titel: Mannenjacht
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045212838